Antena 3 CNN International News CNN: 60% șanse pentru formarea la timp a coaliției care îl va demite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu

CNN: 60% șanse pentru formarea la timp a coaliției care îl va demite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu

Epoca lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului israelian este mai aproape ca oricând de final, relatează CNN.

CNN: 60% șanse pentru formarea la timp a coaliției care îl va demite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Iun 2021   •   18:12

Corepondentul CNN, Elliot Gotkine, menționează că negocierile continuă neîntrerupt de duminică, de când liderul formațiunii de extremă dreapta Yamina, Naftali Bennett, și-a anunțat suportul pentru o coaliție menită să-l îndepărteze pe Netanyahu (foto).

Citând surse implicate în negocierile pentru formarea coaliției, CNN anunță că sunt 60% șanse ca negocierile să se încheie până la finele zilei de miercuri, când expiră termenul limită.

În acest scenariu, Yair Lapid, liderul formațiunii de opoziție Yesh Atid, va fi în măsură să meargă la președintele israelian și la liderul Knesset-ului, parlamentul israelian, și să le prezinte noua coaliție aptă să susțină un nou cabinet. 

Liderul Knesset-ului, care provine din partidul Likud, al actualului prim-ministru Netanyahu, are o săptămână la dispoziție pentru a convoca forul legislativ pentru a da votul de încredere noului guvern israelian.

Însă, potrivit corespondentului CNN la Ierusalim, Benjamin Netanyahu nu va sta cu mâinile în sân în acest timp și va face tot posibilul să submineze coaliția, mai ales prin presiuni asupra parlamentarilor de dreapta.

Dacă o astfel de alianță va supraviețui și va fi învestit un nou cabinet israelian, acesta ar urma să fie condus, prin rotație, de liderii formațiunilor Yamina și Yesh Atid, Naftali Bennett și Yair Lapid.

Israel are, de miercuri, un nou președinte

Politicanul israelian de centru-stânga Isaac Herzog, în vârstă de 60 de ani, a fost ales miercuri în funcția de președinte al Israelului, în plină criză politică şi cu doar câteva ore înaintea expirării unui termen-limită în vederea formării unei coaliții guvernamentale.

Isaac Herzog, fost lider al Partidului Muncii şi președinte al Agenției Evreiești, devine astfel al 11-lea președinte al statului evreu.

El îi succede lui Reuven Rivlin în această funcţie în mare parte onorifică onorifică și își va prelua mandatul luna viitoare.

Herzog a fost ales cu 87 de voturi în timp ce competitoarea sa, Miriam Peretz, a reușit să adune doar 26 de voturi.

"Trebuie să apărăm poziția internațională a Israelului și bunul său nume în familia națiunilor, să luptăm cu antisemitismul și cu ura față de Israel și să păstrăm stâlpii democrației noastre", a declarat Herzog, după votul parlamentarilor israelieni.

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Naftali Bennett
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close