Antena 3 CNN International News Scandal în SUA, după ce actorul și muzicianul Bill Cosby, condamnat pentru viol, a fost eliberat din închisoare

Scandal în SUA, după ce actorul și muzicianul Bill Cosby, condamnat pentru viol, a fost eliberat din închisoare

Bill Cosby, actorul și muzicianul american condamnat în 2018 la 10 ani de închisoare pentru infracțiuni sexuale, a fost eliberat din închisoare, anunță CNN.

Scandal în SUA, după ce actorul și muzicianul Bill Cosby, condamnat pentru viol, a fost eliberat din închisoare
de Adrian Iclozan    |    30 Iun 2021   •   22:18

Cosby, vedetă de televiziune în anii '80 în serialul The Cosby Show, a ieșit din penitenciar în jurul orei locale 16.40 (23.40 în România).

Condamnarea sa din 2018 a fost anulată de Curtea supremă din Pennsylvania.

Potrivit motivației instanței, în cadrul acuzării și condamnării artistului a avut loc o "încălcare amplă a drepturilor acestuia la un proces echitabil".

În mod concret, un complet de judecători a constatat că avocații lui Cosby au făcut o înțelegere cu un procuror care s-a ocupat anterior de caz.

Potrivit înțelegerii, Cosby nu ar fi trebuit să fie pus sub acuzare.

"Am spus-o din prima zi: nu credem că a fost tratat corect. Iar sistemul trebuie să fie corect. Din fericire, Curtea Supremă ne-a dat dreptate. El (Cosby) este fericit, soția sa este fericită. Sistemul funcționează doar dacă este corect cu toate părțile, acesta este esențialul", a declarat în fața ziariștilor Brian Perry, unul dintre avocații actorului.

Condamnat pentru că a drogat și violat o fostă sportivă

Bill Cosby nu a făcut declarații pe parcursul întâlnirii cu presa.

Cosby, în vârstă de 83 de ani, a fost condamnat pentru că a drogat-o și violat-o pe Andrea Constand la reședința lui.

Faptele s-au petrecut cu 14 ani înainte de pronunțarea sentinței.

Un reprezentant al lui Cosby a precizat că, după eliberare, acesta se va duce la reședința sa din Pennsylvania.

Avocata victimelor: O decizie devastatoare

Avocata Gloria Allred, care le-a reprezentat pe multe femeile care l-au acuzat pe Cosby, a declarat că decizia de miercuri a instanței din Pennsylvania este "devastatoare".

În ciuda numeroaselor acuzații de viol formulate public, Cosby a fost condamnat doar în cazul Constand, o fostă jucătoare de baschet.

La momentul respectiv, această condamnare a fost văzută drept un punct de cotitură în existența mișcării #MeToo, de denunțare a abuzurilor sexuale, care a început în SUA și s-a extins pe plan mondial.

"Gândurile mele se îndreaptă către cele care, în mod curajos, au depus mărturie în ambele cazuri penale. În ciuda deciziei Curții Supreme din Pennsylvania, a fost o luptă importantă pentru dreptate și, chiar dacă instanța a anulat sentința pentru motive tehnice, asta nu reabilitează comportamentul și nu trebuie interpretată drept o declarație sau o constatare conform căreia (Cosby) nu a comis faptele respective", a spus avocata.

Casa Albă nu are un comentariu specific la eliberarea lui Cosby

Casa Albă nu are un răspuns direct vizavi de informația privind eliberarea din închisoare a lui Bill Cosby, a declarat, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Voi folosi această ocazie pentru a reitera că președintele este un vechi susținător al luptei menite să combată violența împotriva femeilor, al demersurilor menite să asigure că se fac auzite vocile și poveștile oamenilor care au supraviețuit atacurilor de natură sexuală. Este ceea ce (președintele) a făcut pe parcursul carierei sale și ceea ce va continua să facă", a arătat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Cazul Cosby, pe scurt

Au existat, de fapt, două procese. În primul caz penal instrumentat împotriva lui Bill Cosby, apărarea a încercat să submineze versiunea victimei asupra evenimentelor. Avocații lui Cosby au susținut că acesta și Constand au avut o relație sexuală consensuală.

Juriul nu s-a putut pune de acord asupra unui verdict.

Într-un al doilea proces, acuzatul a fost confruntat cu mărturiile a cinci femei care au reclamat fapte similare celor din cazul Constand.

Juriul a deliberat peste 14 ore, pe parcursul a două zile, până să îl declare vinovat pe Cosby.

Presa a consemnat la momentul respectiv reacția condamnatului, după ce procurorii au cerut revocarea cauțiunii acestuia, pe motiv că există riscul să dispară, întrucât are un avion privat. 

Cosby s-a ridicat și a urlat în sala de judecată: "Cretinule, n-are avion".

După condamnarea din 2018, mai multe universități i-au retras artistului distincțiile acordate.

În afara pedepsei de 10 ani într-o închisoare federală, sentința mai prevedea încadrarea lui Cosby drept "prădător sexual violent", cu obligația înregistrării pe viață, a consilierii, a tratamentului și a notificării rezidenților.

În mai anul curent, condamnatului i-a fost respinsă cererea de eliberare condiționată, în urma recomandării negative a autorităților responsabile din sistemul penitenciar.

Foto: Bill Cosby (stânga) în timpul declarațiilor susținute de echipa sa de avocați

×
Subiecte în articol: Bill Cosby
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close