Antena 3 CNN International News Oficial european: "Vladimir Putin trebuie învins. Pentru viitorul Europei și al lumii!"

Oficial european: "Vladimir Putin trebuie învins. Pentru viitorul Europei și al lumii!"

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a estimat că rușii se folosesc de negocieri pentru a câștiga timp și a-și consolida pozițiile pe câmpul de luptă.

Oficial european: "Vladimir Putin trebuie învins. Pentru viitorul Europei și al lumii!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Mar 2022   •   15:10

Michel (foto, stânga) a fost intervievat de realizatoarea CNN Christiane Amanpour înaintea summitului de joi, de la Bruxelles.

"Trebuie să ne asigurăm că Putin va fi învins. Trebuie să fie scopul comun. Aceasta este o chestiune de securitate, pentru viitorul Europei și al lumii", a spus Michel în timpul interviului.

Președintele Consiliului European a precizat că a vorbit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu cel rus, Vladimir Putin, de mai multe ori de la începutul invaziei, în speranța că aceste demersuri vor ajuta la încetarea focului și la angajarea unor negocieri sincere. 

"Este extrem de dificil, pentru că nu suntem siguri că guvernul rus este sincer. Nu suntem naivi. Credem că ei încearcă să atace forțele ucrainene, pentru a-și consolida pozițiile la  negocieri", a estimat Michel.

Charles Michel: "Trebuie să-i oferim lui Zelenski o poziție mai bună în negocierile cu Rusia"

"Pe de altă parte, trebuie să schimbăm raportul de putere pentru a oferi președintelui Zelenski o poziție mai bună în acele discuții directe cu Rusia", a adăugat el.

Reuniunea Consiliului European este programată să se desfășoare în perioada 24-25 martie, cu Ucraina ca subiect principal pe ordinea de zi.

Președintele american Joe Biden, care a plecat miercuri spre Europa, purta discuții despre Ucraina și cooperarea transatlantică.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să se adreseze acestui summit, după cum a confirmat Charles Michel.

Președintele Consiliului European: "În privința sancțiunilor, trebuie să fim inteligenți"

În interviul pentru CNN, Charles Michel a abordat și subiectul sancțiunilor, spunând că Uniunea Europeană "trebuie să dea dovadă de inteligență".

"Am decis sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei (...) Vizăm oligarhii și sectoarele economice din Rusia (...) Cu toate acestea, nu avem exact aceeași situație în Europa și în Statele Unite", a recunoscut președintele Consiliului European. 

"Sectorul petrolului sau al gazelor, de exemplu. Suntem mult mai dependenți în Europa în comparație cu situația din Statele Unite. De aceea, trebuie să fim inteligenți. Scopul este de a viza Rusia, scopul este ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie dureroase, fără ca ele să devină dureroase pentru noi înșine", a adăugat Charles Michel.

Presat să comenteze situația energetică a Uniunii Europene, oficialul european a spus că "suntem într-o măsură prea mare dependenți de gazul rusesc".

O poziție similară a fost exprimată, miercuri, de cancelarul german Olaf Scholz, care a apreciat că "un embargo subit" asupra resurselor energetice rusești în Europa ar fi catastrofal pentru blocul comunitar.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Charles Michel
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close