Antena 3 CNN International News Ce a găsit o echipă CNN pe Insula Șerpilor | Jurnaliștii au eșuat pe un banc de nisip și au fost salvați pe întuneric

Ce a găsit o echipă CNN pe Insula Șerpilor | Jurnaliștii au eșuat pe un banc de nisip și au fost salvați pe întuneric

Capturată de ruși la începutul invaziei, Insula Șerpilor - o stâncă strategică în Marea Neagră, la 45 de kilometri de țărmurile românești - și-a căpătat un loc special în cultura Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2022   •   17:56

Garnizoana ucraineană de pe insulă a sfidat, cu o înjurătură, marina militară rusă, care i-a somat pe grăniceri să se predea.

Ulterior, insula a fost recucerită de ucraineni, distrugând mitul superiorității militare a invadatorilor.

În prezent, acest avanpost militar biciuit de vânturile iernii rămâne ferm în mâinile trupelor Kievului.

CNN a reușit să trimită acolo prima echipă de filmare străină după recapturarea insulei, în luna iunie.

Drumul până la obiectiv s-a dovedit o provocare.

Echipa de filmare a navigat timp de o oră într-o barcă mică, pe o mare agitată de valuri, la temperaturi sub zero grade Celsius.

Insula Șerpilor: epave, muniție neexplodată și pisici

Insula Șerpilor s-a dezvăluit jurnaliștilor CNN drept un loc pustiu, împănat cu epave, brăzdată de ruinele celor câteva clădiri cândva întregi și cu un debarcader pe jumătate scufundat, bătut de valuri.

Este un adevărat cimitir de echipamente militare scumpe: un loc cu muniții și mine neexplodate, care nu îngăduie vizitatori neglijenți.

Jurnaliștii CNN au inventariat cel puțin patru tipuri diferite de mine terestre, sisteme rusești de rachete sol-aer Panțîr și un complex de rachete antiaeriene Tor aproape intact.

De asemenea, a rămas să străjuiască locurile carcasa unui elicopter militar rus doborât.

Printre ruine vagabondează zeci de pisici, probabil descendentele animalelor de companie ale rezidenților din vremuri mai pașnice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Echipa CNN a eșuat pe un banc de nisip la întoarcere

Ucraina păstrează o mică prezență militară pe insulă, cu rol de observare. Între soldați, se află un voluntar rus cu indicativul "Fortuna".

El spune că locuia cu familia în Ucraina. "Și uite că vine Rusia și ne atacă. Dacă ne-ar fi atacat altă țară, ne-am fi luptat și noi (rușii)", declară el.

Potrivit acestui militar, Rusia nu întreprinde prea multe atacuri în prezent, cel puțin nu în această parte a Ucrainei.

Marea Neagră poate fi neiertătoare, la fel ca și linia sa de coastă. Pe drumul de întoarcere, ambarcațiunea în care se afla echipa CNN a rămas blocată pe un banc de nisip.

Operațiunea de recuperare a jurnaliștilor a durat șase ore, ei fiind în cele din urmă transferați pe o altă navă, pe întuneric.

×
Subiecte în articol: Insula Serpilor cnn
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close