Antena 3 CNN International News Contaminarea apelor cu droguri poate duce la formarea dependenţei la peşti și afectează „ecosisteme întregi”

Contaminarea apelor cu droguri poate duce la formarea dependenţei la peşti și afectează „ecosisteme întregi”

Păstrăvul brun poate deveni dependent de metanfetamină atunci când substanța se acumulează pe căile navigabile, potrivit unor noi cercetări.

Contaminarea apelor cu droguri poate duce la formarea dependenţei la peşti și afectează „ecosisteme întregi”
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    07 Iul 2021   •   20:25

Cercetătorii conduși de Pavel Horky, un ecolog comportamental de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții din Praga, și-au propus să investigheze dacă drogurile ilicite modifică comportamentul peștilor, potrivit studiului publicat marți.

Echipa a pus 40 de păstrăvi bruni într-un rezervor de apă, conținând un nivel de metamfetamină care a fost găsit în râurile de apă dulce, pentru o perioadă de opt săptămâni, înainte de a le transfera într-un rezervor curat.

Apoi, în fiecare zi, cercetătorii au verificat dacă păstrăvul devine dependent de metamfetamină, oferindu-i posibilitatea de a alege între apa care conține medicamentul sau apa limpede.

Păstrăvul care a petrecut opt săptămâni în apă care conține metamfetamină a selectat apă care conține drogul și în cele patru zile după mutarea la apă limpede.

Acest lucru indică faptul că sufereau de dependență, deoarece au căutat drogul atunci când acesta a devenit disponibil, potrivit cercetătorilor.

Echipa a constatat că peștii dependenți au fost mai puțin activi decât cei care nu au fost niciodată expuși la metamfetamină și au găsit urme de droguri în creierul lor până la 10 zile după expunere.

×
Subiecte în articol: Praga
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close