Antena 3 CNN International News Bilanț tragic după atacurile sinucigașe de lângă aeroportul din Kabul: cel puțin 100 de morți. Gruparea ISIS-K a revendicat atacul și a postat o poză cu sinucigașul

Bilanț tragic după atacurile sinucigașe de lângă aeroportul din Kabul: cel puțin 100 de morți. Gruparea ISIS-K a revendicat atacul și a postat o poză cu sinucigașul

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, și după numeroase rapoarte că ar urma atacuri, inevitabilul s-a produs. Lângă aeroportul din Kabul au avut loc 2 atacuri sinucigașe. Numărul răniților este încă necunoscut. Printre victime se află femei și copii. Nimeni nu a revendicat încă atacurile.

Bilanț tragic după atacurile sinucigașe de lângă aeroportul din Kabul: cel puțin 100 de morți. Gruparea ISIS-K a revendicat atacul și a postat o poză cu sinucigașul
Sursa foto: Twitter/Masood IQBAl
de Alexandra Ionescu    |    27 Aug 2021   •   12:15

Update, Vineri 12.20: Potrivit AP, bilanțul victimelor a trecu de 100 de morți, și peste 150 de răniți.

S-au reluat zborurile de evacuare.

SUA se așteaptă la alte atacuri în următoarele zile.

 

Update, Vineri 01:30 Un militar american a murit în spital din cauza rănilor. Bilanțul se ridică acum la 13

Update 23.30 O altă explozie s-a auzit în Kabul

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că explozia a fost provocată de forțele SUA care distrug echipament, și că cetățenii nu au de ce să își facă grijji.

Update 23:15 Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul într-um mesaj postat pe contul de Telegram.

Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș - pe care l-au identificat - a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport, lăudându-se că au „penetrat” măsurile de securitate stabilite în afara aeroportului de „armata SUA și miliția talibană”.

Într-o declarație în care își revendică responsabilitatea, ISIS i-a acuzat pe talibani că lucrează „în parteneriat” cu armata SUA pentru a proteja și a evacua „spionii” din Afganistan.

Oficialii militari americani au spus că cel mai probabil grupare ISIS-K este în spatele atacurilor.

Gruparea Stat Islamic - Khorasan a fost indicat ca sursă a amenințării chiar de președintele american Joe Biden, când a justificat necesitatea de a încheia până la sfârșitul acestei luni operațiunile de evacuare la Kabul.

ISIS-K a apărut la câteva luni după ce gruparea Stat Islamic a declarat înființarea unui califat în Irak și Siria în 2014.

Grupul își are rădăcinile în zona nord-estică a Afganistanului, în special în provinciile Kunar, Nangarhar și Nuristan.

Estimările privind forța grupării variază între 500 și câteva mii de combatanți, potrivut unui raport al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

ISIS-K a lansat în ultimii ani mai multe atacuri în Pakistan și Afganistan, vizând moschee și alte locuri de rugăciune, piețe publice și spitale.

 

Update 21:30 13 soldați americani au fost uciși de exploziile sinucigașe, spun surse oficiale, potrivit Fox News.

12 dintre ei sunt pușcași marini, și unul este medic.

Zeci de alți militari au fost răniți. Se așteaptă că numărul victimelor din cadrul personalului militar să crească.

Cel puțin 72 de civili au murit și alți 140 sunt răniți, a spus pentru BBC un oficial din domeniul sănătății.

 

Update 19:50 Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a emis o declarație după atacurile sinucigașe. A spus că acestea sunt ”atacuri teroriste”, potrivit The Telegraph.

”Gruparea a oferit americanilor informații referitoare la posibile atacuri ISIS în aeroportul din Kabul. Talibanii vor să își țină promisiunile față de comunitatea internațională, și nu vor permite ca terorițtii să folosească Afganistanul ca bază pentru operațiunile lor”.

Într-un tweet, același Mujahid a scris că atacurile au avut loc într-o zonă controlată de americani, și că era responsabilitatea SUA să asigure securitatea acolo”

Suhail Shaheen, alt purtător de cuvânt taliban a scris pe Twitter că ”noi aveam grijă de securitatea oamenilor noștri”.

Update 19:35 Martorii oculari descriu scene de grozaă de pe aeroportul din Kabul

”Trupuri, carne și oameni care erau aruncați în canalul din apropiere”, a spus Milad pentru agenția de presă AFP.

”Când oamenii au auzit explozia s-a instaurat panica. Talibanii au început să tragă în aer, ca să gonească mulțimea strânsă la porți”, a spus un al doilea martor.

”Am văzut un bărbat fugind, cu un copil rănit în brațe”

În tot haosul, un martor a spus că și-a pierdut actele cu care spera să prindă un loc în avion, împreună cu soția și copiii lui.

”Nu vreau să mai merg acolo niciodată ( la aeroport). Moartea este în America. Este vize și evacuări”.

Update 19:15 Potrivit unui ONG, la spitalul de urgență din Kabul sunt internați 60 de oameni, victime ale exploziilor.

Update 19.50: Un oficial SUA a declarat că cel mai probabil atacurile au fost coordonate de Gruparea Stat Islamic (ISIS-K), potrivit AP.

ISIS-K a fost indicat ca sursă a amenințării chiar de președintele american Joe Biden, când a justificat necesitatea de a încheia până la sfârșitul acestei luni operațiunile de evacuare la Kabul.

ISIS-K a apărut la câteva luni după ce gruparea Stat Islamic a declarat înființarea unui califat în Irak și Siria în 2014.

Gruparea a lansat în ultimii ani mai multe atacuri în Pakistan și Afganistan, vizând moschee și alte locuri de rugăciune, piețe publice și spitale.

Modul de operare folosit de aceștia e similar cu cel din atacurile de pe aeroportul din Kabul.

Update 18:50 Președintele Franței, Emmanuel MAcron a declarat că ”orele rămase în Kabul, sunt extrem de periculoase”.

LA conferința de presă comună cu Prim-ministrul irlandez, Macron a spus că situația de pe aeroport s-a deteriorat serios.

”În timp ce vorbim acum, avem 20 de autobuze pline cu co-naționali și afgani pe care vrem să îi repatriem. Alte sute de oameni sunt încă în pericol”

”Nu pot garanta că vom avea succes, deoarece situația a scăpat de sub control”, a adăugat el.

A continuat spunând că din motive de securitate, ambasadorul Franței nu va rămâne în Afganistan. 

Update 18.45: Un martor ocular a spus pentru BBC că explozia a fost foarte puternică.

”Unde eram noi, dintr-o dată a explodat ceva”

A adăugat că în zona respectivă erau cel puțin 400-500 de oameni, și unele dintre victime făceau parte din ”forțele străine”.

”I-am cărat pe tărgi improvizate... hainele mele sunt pline de sânge”.

Update 18.10: Secretarul de presă al Pentagonului a confirmat că a existat cel puțin încă o explozie, aproape de Hotelul Baron. 

”Explozia de la poarta Abbey este rezultatul unui atac complex și a făcut numeroase victime civile, și în rândul personalului SUA”.

Ministrul rus de externe a spus că a doua explozie de la aeroportul din Kabul a ucis cel puțin 13 oameni și a rănit alți 15

Update 17.45: Patru sau mai mulți membrii ai personalului SUA sunt printre răniți, potrivit a Departamentului de Stat american.

 

Update 17.40: Un oficial taliban a spus că cel puțin 11 oameni au fost uciși în atentatul sinucigaș din aeroportul din Kabul.

El a adăugat că numeroase femei și copii, precum și militari talibani au fost răniți.

Informațiile nu au fost încă confirmate, însă John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului a declarat că există numeroase victime.

 

Update 17.30: Ministrul turc al apărării a declarat că ar fi fost 2 explozii în afara aeroportului din Kabul.

Acest lucru nu este confirmat încă, potrivit BBC.

Jurnalistul afgan, Bilal Sarwary, care a fost evacuat din țară acum câteva zile a spus că atacul a avut loc în zona unde le erau verificate documentele afganilor care urmau să plece.

Se pare că sinucigașul a detonat explozibilul în mulțime, înainte ca un al doilea atacator să deschidă focul.

Update 17.25: Din imaginile de pe rețelele de socializare se pot vedea mai multe victime în rândul civililor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 17.00: Se pare că explozia ar fi fost cauzată de un atac sinucigaș, potrivit oficialilor.

La acea poartă se aflau câteva zeci de brtianici la coadă pentru a intra pe aeroport.

Un oficial de la Casa Alba a declarat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la explozie.

Explozia a avut loc la poarta Abbey unde erau desfășurate trupele birtanice. Era una dintre cele 3 porți care au fost închise din cauza amenințării unui atac terorist, potrivit BBC.

”Nu avem date despre victime din cadrul armatei britanice, dar e prea devreme să știm sigur”, a declarat Ministrul Apărării al Marii Britanii.

Știre inițială: ”Putem confirma că a avut loc o explozie în afara aeroportului din Kabul. Momentan nu este clar dacă sunt răniți. O să revenim cu informații de îndată ce vom ști mai multe”, a scris Kirby pe Twitter.

Explozia a fost urmată de focuri de armă.

Anterior, Statele Unite si Marea Britanie au atentionat ca un atentat asupra aeroportului din Kabul este iminent.

×
Subiecte în articol: Afganistan Kabul explozie talibani
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close