Antena 3 CNN International News Franța și Germania denunță "practici inacceptabile" după ce s-a aflat că NSA a spionat lideri europeni prin rețeaua de internet din Danemarca

Franța și Germania denunță "practici inacceptabile" după ce s-a aflat că NSA a spionat lideri europeni prin rețeaua de internet din Danemarca

Franța și Germania așteaptă "transparență deplină" din partea SUA, după relatările conform cărora una dintre agențiile de informații din Danemarca a ajutat Statele Unite să îi spioneze pe mai mulți oficiali europeni de vârf, între care cancelarul german Angela Merkel.

Franța și Germania denunță "practici inacceptabile" după ce s-a aflat că NSA a spionat lideri europeni prin rețeaua de internet din Danemarca
de Adrian Iclozan    |    31 Mai 2021   •   23:34

Anunțul a fost făcut luni de președintele francez Emmanuel Macron

"Dacă informațiile sunt adevărate, aceste practici sunt inacceptabile între aliați și chiar și mai puțin acceptabile între partenerii și aliații europeni", a spus Macron luni, după un summit franco-german desfășurat prin videoconferință.

Informații conform cărora Agenția de Securitate din SUA, NSA, a ascultat telefonul cancelarului german au apărut încă din 2013, după ce Edward Snowden, un inginer IT care a lucrat pentru spionajul american, a pus la dispoziția publicației The Guardian documente relevante.

Potrivit documentelor respective, un oficial american a indicat NSA 200 de numere de telefon, inclusiv ale unor lideri internaționali, pentru a fi monitorizate.

Documentele furnizate de Snowden nu indicau nominal cei 35 de lideri internaționali care se presupune că erau pe listă.

Totuși, după câteva luni de la relatările inițiale, guvernul german a afirmat public că are informații ce arată că SUA ar fi putut asculta telefonul cancelarului Merkel.

Ce informații noi au apărut în scandalul declanșat în 2013

Biroul Procurorului Federal German a lansat o anchetă pe care a abandonat-o în 2015, după ce a precizat că nu a descoperit suficiente dovezi pentru a lansa o acțiune reușită de punere sub acuzare. 

Duminică, radiodifuzorul public independent din Danemarca, DR, a dezvăluit existența unui raport care susține că Serviciul de Informații al Forțelor de apărare daneze (FE) a inițiat în 2014 o investigație care să stabilească dacă NSA s-a folosit de parteneriatul cu FE și rețeaua de internet pe cablu către și dinspre Danemarca pentru a spiona oficiali europeni.

DR a vorbit cu nouă surse apropiate anchetei derulate de serviciul FE, pe care nu le-a nominalizat.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, a declarat pentru CNN că "guvernul danez nu comentează asupra speculațiilor din presă" privind serviciile de informații ale țării.

"Poziția guvernului danez este clară: este inacceptabilă vizarea sistematică a aliaților noștri apropiați. În mod clar, acesta este un principiu bine stabilit la care aderă autoritățile daneze", a completat ministrul.

Spionajul danez și cel american nu comentează

Serviciul danez de informații și NSA au refuzat să comenteze.

În cursul zilei de luni, cancelarul german a precizat că a convenit cu președintele francez că ascultarea convorbirilor aliaților este inacceptabilă.

"Nu s-a schimbat nimic în poziția noastră față de clarificările predecesorului la momentul respectiv", a spus Angela Merkel, cu referire la scandalul din 2013.

"Ne concentrăm pe parteneriatele actuale și de încredere. Și ce era corect atunci rămâne valabil și astăzi", a adăugat ea.

Între aliații spionați de SUA: Franța, Germania, Suedia, Norvegia

În Germania, nu doar Merkel ar fi fost vizată de NSA.

Printre cei spionați s-ar fi aflat și ministrul de Externe de la vremea respectivă, Frank-Walter Steinmeier, în prezent președintele țării, dar și fostul lider al opoziției, Peer Steinbrück.

Conform relatării radiodifuzorului danez, informațiile au fost agregate printr-o analiză realizată de un program informatic numit Xkeyscore, dezvoltat de NSA.

Tehnica NSA îi permitea agenției să intercepteze apeluri, mesaje text și mesajele programelor de chat către și de la terminale oficialilor vizați din țările învecinate, notează CNN.

Persoane cu poziții înalte din Suedia, Franța și Norvegia s-au numărat printre cei spionați prin rețeaua daneză de cabluri, precizează DR, validând informațiile inițiale din documentele dezvăluite de Edward Snowden.

Snowden s-a refugiat în Rusia în 2013, după ce a fost pus sub acuzare în SUA pentru spionaj și i-a fost revocat pașaportul.

În 2020 a primit drept de rezidență permanentă în Rusia.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel Emmanuel Macron
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close