Antena 3 CNN International News Oamenii de știință avertizează: situația climatică s-a înrăutățit din cauza schimbărilor tehnologice

Oamenii de știință avertizează: situația climatică s-a înrăutățit din cauza schimbărilor tehnologice

Oamenii de știință avertizează cu privire la schimbările climatice. Ei atrag atenția că, dacă temperatura globală va ajunge la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, obiectiv fixat prin Acordul de la Paris pentru a combate modificările climatice, atunci vor exista mai multe valuri de căldură, furtuni extreme, lipsă de apă și secetă.

Oamenii de știință avertizează: situația climatică s-a înrăutățit din cauza schimbărilor tehnologice
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Mai 2021   •   21:23

Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit menținerea creșterii temperaturii sub pragul prevăzut pentru a preveni cele mai grave efecte ale încălzirii globale. Anul trecut, Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM) a declarat că există șanse de 20% ca pragul să fie trecut.

Cu toate acestea, ultima prognoză a OMM arată că situația s-a înrăutățit din cauza schimbărilor tehnologice. Așadar, lumea s-a încălzit, de fapt, mai mult decât am crezut. Leon Hermanson, om de știință climatic la Met Office din Marea Britanie, a declarat că încălzirea a fost deosebit de pronunțată în regiunile polare ușor monitorizate.

”Creșterea temperaturilor înseamnă mai multă topire a gheții, niveluri mai ridicate ale mării, mai multe valuri de căldură și alte condiții meteorologice extreme și impacturi mai mari asupra securității alimentare, sănătății, mediului și dezvoltării durabile.”, spune secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Obiectivul acordului de la Paris analizează schimbările de temperatură peste o medie de 30 de ani, mai degrabă decât un singur an. Raportul OMM arată că, în fiecare an, între 2021 și 2025, este probabil să se observe creșteri medii ale temperaturii de cel puțin 1 grad Celsius, potrivit CNN.

De asemenea,raportul OMM arată o probabilitate de 90% ca unul dintre acești ani să aibă temperaturi mai ridicate decât 2016. Lumea se poate aștepta la o Australie mai umedă, la un Sahel mai umed și la o America de Nord mai uscată și mai mulți cicloni Atlantici.

Menținerea la limita de 1,5 de grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, va necesita eforturi dramatice pentru a reduce emisiile de carbon cu aproape jumătate până în 2030 și pentru a reduce zero 20 de ani mai târziu. Dar promisiunile actuale ale lumii ne-au pus pe drumul spre 2-3C de încălzire până la sfârșitul secolului.

 

×
Subiecte în articol: incalzire globala schimbari climatice
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close