Antena 3 CNN International News Incident grav în Golful Oman: Iranul a difuzat imagini cu nave de război americane și pretinde că a împiedicat capturarea unui petrolier

Incident grav în Golful Oman: Iranul a difuzat imagini cu nave de război americane și pretinde că a împiedicat capturarea unui petrolier

SUA au respins acuzațiile formulate recent de autoritățile de la Teheran, care susțin că nave de război americane ar fi încercat să confiște țițeiul iranian de la bordul unui petrolier în Golful Oman.

Incident grav în Golful Oman: Iranul a difuzat imagini cu nave de război americane și pretinde că a împiedicat capturarea unui petrolier
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    04 Noi 2021   •   13:41

Gărzile Revoluționare Iraniene afirmă că "vase de luptă și elicoptere ale SUA au urmărit petrolierul" în tentativa de a prelua nava, dar au eșuat.

Potrivit iranienilor, forțele militare americane au urcat la bordul tancului petrolier, au descărcat țițeiul într-o altă navă dar au fost oprite de o operațiune a Gărzilor Revoluționare, care au desantat combatanți pe puntea vasului "confiscat" și l-au direcționat în apele teritoriale iraniene.

"Unități de drone, șalupe rapide și alte nave ajută la operațiunea aeropurtată", susține agenția iraniană de stat în comentariul care însoțește imaginile.

Incidentul a avut loc la finele lunii trecute.

Iranienii difuzează imagini menite să le susțină versiunea

Imagini distribuite de agenția iraniană FARS înfățișează două vase care par a fi nave de luptă americane în apropierea unui tanc petrolier iranian.

În apropiere se află nave militare iraniene de mici dimensiuni. Pe fundal se aud conversații în farsi. Mai multe cadre sunt luate din spatele unor militari iranieni care manipulează mitraliere grele în poziție de tragere.

Intre imagini este intercalată o animație grafică în care petrolierul este reprezentat cu roșu iar navele străine sunt figurate la tribord (pe partea dreaptă a petrolierului). În planul final, filmat de pe un vas mai mare, se văd șalupe militare iraniene care se plasează între vasul de război străin și petrolier.

Pentagonul respinge acuzațiile de "confiscare"

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, susține că imaginile arată, de fapt, o operațiune a marinei militare americane de "monitorizare a forțelor iraniene care abordează și confiscă un vas comercial în apele internaționale ale Golfului Oman".

Kirby a precizat că imaginile datează din 24 octombrie.

"Nu a existat nicio operațiune de a navelor americane în vederea confiscării vreunei nave. Ceea ce arată imaginile s-a petrecut pe 24 octombrie. Marina militară a Statelor Unite a monitorizat forțele iraniene care au urcat la bord și au sechestrat ilegal un vas comercian în apele internaționale ale Golfului Oman", a precizat oficialul Pentagonului.

"Forțele americane nu au încercat în niciun moment să preia controlul sau să se implice în alt fel", a adăugat el.

Potrivit lui Kirby, singura confiscare a fost cea efectuată de iraniene.

"Adaug că acțiunile Iranului, de abordare și confiscare ilegală a unei nave, reprezintă o încălcare flagrantă a legilor internaționale, care subminează libertatea de navigație și desfășurarea liberă a comerțului", a concluzionat purtătorul de cuvânt. 

SUA încearcă să stabilească originea vasului și a încărcăturii și dacă țițeiul aflat la bord a fost transferat la un moment dat pe parcursul rutei de navigație, menționează CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Incidentul din Golful Oman, dezvăluit înaintea discuțiilor asupra programului nuclear iranian

Acest incident se adaugă tensiunilor dintre Teheran și Washington, în contextul în care discuțiile asupra programului nuclear iranian ar urma să fie reluate pe 29 noiembrie.

La discuții și-au anunțat participarea China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie.

Un comunicat al Uniunii Europene menționează că participanții vor continua discuțiile privind posibila revenire a SUA în acordul nuclear, din care Washingtonul s-a retras în 2018, în timpul administrației Trump.

Acordul, care a fost încălcat de Teheran după retragerea SUA, prevede o ușurare graduală a sancțiunilor internaționale impuse Iranului, care s-a angajat, în schimb, să-și reducă  stocurile de uraniu mediu și slab îmbogățit și să-și diminueze cu două treimi numărul de centrifuge pentru îmbogățirea materialului fisionabil.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close