Antena 3 CNN International News Casa Albă: Invazia Rusiei în Ucraina, precedată de tiruri de rachete și bombardamente de aviație. Kievul ar urma să fie vizat de un atac rapid

Casa Albă: Invazia Rusiei în Ucraina, precedată de tiruri de rachete și bombardamente de aviație. Kievul ar urma să fie vizat de un atac rapid

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui american Joe Biden, a reiterat, vineri, că un atac al Rusiei în Ucraina ar putea să fie declanșat în orice moment.

Casa Albă: Invazia Rusiei în Ucraina, precedată de tiruri de rachete și bombardamente de aviație. Kievul ar urma să fie vizat de un atac rapid
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    11 Feb 2022   •   21:21

Sullivan a spus că, deosebit de ideea contrară circulată recent, o operațiune militară a Rusiei ar putea începe înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, adică înainte de 20 februarie anul curent.

"Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv noi forțe care sosesc la granița cu Ucraina. După cum am mai spus, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment, în cazul în care Vladimir Putin decide să dea ordinul. Nu voi comenta asupra amănuntelor furnizate de serviciile noastre de informații, dar vreau să fiu clar, (atacul rus) ar putea începe în timpul Jocurilor Olimpice, în ciuda multor speculații că ar urma să se întâmple numai după Olimpiadă", a spus Sullivan.

Un avertisment similar a fost făcut, tot vineri, de secretarul american de stat, Antony Blinken.

Sullivan a mai spus că un atac rus în Ucraina ar putea începe cu tiruri de rachete și bombardamente aviatice și ar putea provoca numeroase victime civile.

"Dacă Rusia începe atacul asupra Ucrainei, este probabil că va începe cu bombardamente aeriene și tiruri de rachete care vor face victime civile, indiferent de naționalitate. Invazia terestră ulterioară va implica atacul unei forțe masive, practic fără avertisment. Comunicațiile care fac posibilă pregătirea plecărilor vor fi întrerupte iar traficul comercial, oprit. Nimeni nu va putea conta pe plecări pe calea aerului, cu trenul sau cu mașina, odată ce a început operațiunea militară", a avertizat Sullivan, adăugând că actuala administrație nu va periclita viața militarilor americani pentru a-i extrage pe civilii SUA care puteau să plece când acest lucru era încă posibil, dar au decis să n-o facă.

Potrivit oficialului american, o variantă luată în calcul de ruși ar presupune un atac rapid asupra capitalei ucrainene, Kiev.

Alte orașe ucrainene importante ar fi, de asemenea, vizate.

Sullivan a menționat că SUA nu știu încă dacă președintele Vladimir Putin a luat decizia finală în privința invaziei, dar această perspectivă rămâne "o posibilitate reală".

Sullivan a fost confruntat, pe parcursul briefingului de presă de la Casa Albă cu informații distribuite de postul public american PBS, informații potrivit cărora guvernul american ar ști că președintele rus Vladimir Putin ar fi luat decizia finală în privința invaziei și ar fi comunicat-o armatei.

"Am comunicat celor 30 de membri NATO și mai multor parteneri ultimele informații și acestea nu includ o declarație că Vladimir Putin a dat ordinul final de a merge înainte cu invazia", a răspuns Sullivan.

El a estimat că președintele Biden va discuta telefonic cu omologul său rus, însă a menționat că momentan nu are de făcut un anunț oficial pe această temă.

Jake Sullivan a reînnoit apelul făcut anterior, în declarații separate, de Joe Biden și de Antony Blinken, ca cetățenii americani aflați încă în Ucraina să plece din această țară "cât de curând posibil, preferabil în următoarele 24 - 48 de ore".

Într-o altă evoluție legată de criza de la frontiera ucraineană, Ministerul de Externe din Marea Britanie le-a cerut cetățenilor acestei țări să plece imediat din Ucraina, "cât timp mijloacele comerciale sunt încă disponibile".

×
Subiecte în articol: Jake Sullivan atac Rusia Ucraina rachete Kiev
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close