Antena 3 CNN International News Joe Biden a scăpat de doi înalți funcționari "moșteniți" din epoca Trump: pe unul l-a dat afară, pe celălalt l-a convins să demisioneze

Joe Biden a scăpat de doi înalți funcționari "moșteniți" din epoca Trump: pe unul l-a dat afară, pe celălalt l-a convins să demisioneze

Președintele SUA, Joe Biden, a concediat un oficial de rang înalt din domeniul securității sociale, anunță CNN.

Joe Biden a scăpat de doi înalți funcționari "moșteniți" din epoca Trump: pe unul l-a dat afară, pe celălalt l-a convins să demisioneze
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Iul 2021   •   17:08

Biden l-a dat afară, vineri, pe Andrew Saul (foto, stânga), Comisar pentru Securitate Socială, căruia îi ceruse în prealabil demisia.

Saul a refuzat să demisioneze la cererea președintelui și a fost demis, precizează sursa citată.

Numit în timpul administrației Trump, el ar fi urmat să-și încheie mandatul în ianuarie 2025 dacă nu era concediat.

De fapt, președintele a cerut demisia a doi responsabili din cadrul Administrației pentru Securitate Socială: comisarul Andrew Saul și comisarul-adjunct David Black.

Acesta din urmă a dat curs solicitării președintelui și a demisionat.

Potrivit Casei Albe, de la preluarea funcției, Saul a subminat și politizat beneficiile pentru persoane cu dizabilități, punând capăt politicii agenției de utilizare a muncii la distanță, care a fost utilizată de un sfert dintre angajați.

Funcționarului demis i se mai reproșează că nu a refăcut relațiile agenției guvernamentale cu sindicatele, în contextul planurilor de siguranță la locul de muncă în timpul pandemiei și că "a luat măsuri contrare misiunii agenției și agendei politice a președintelui".

Președintele a numit-o pe Kilolo Kijakazi (foto, dreapta) comisar în exercițiu, urmând să facă ulterior numiri permanente pentru posturile respective, precizează CNN.

Biden, avertizat de republicani înainte de a-l da afară pe funcționarul numit de Trump

Kijakazi este comisar-adjunct însărcinat cu politica referitoare la pensionare și handicap în cadrul Administrației pentru Securitate Socială.

Ea are un doctorat în Politici Publice și a condus și participat la studii privind securitatea socială, egalitatea rasială, siguranța economică și siguranța dreptului la pensie.

Biden riscă accentuarea conflictului cu republicanii, după ce a decapitat conducerea agenției.

"Această demitere ar reprezenta o politizare periculoasă și fără precedent a Administrației pentru Securitate Socială", a scris pe Twitter liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnel, înainte de oficializarea demiterii lui Saul.

De cealaltă parte, democrații au salutat îndepărtarea funcționarilor aflați la conducerea agenției.

Bill Pascrell, membru democrat al Camerei Reprezentanților, a spus despre Saul și Black că erau precum "vulpile în cotețul cu păsări" în cadrul Administrației pentru Securitate Socială.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Andrew Saul
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close