Antena 3 CNN International News Joe Biden i-a întors favoarea intepretului care l-a ajutat să se salveze acum 13 ani, în Afganistan

Joe Biden i-a întors favoarea intepretului care l-a ajutat să se salveze acum 13 ani, în Afganistan

Un interpret care a contribuit la salvarea actualului președinte al SUA, Joe Biden, în Afganistan, în urmă cu 13 ani, a reușit să părăsească țara în prezent controlată de talibani și a fost evacuat către o destinație sigură, relatează CNN.

Joe Biden i-a întors favoarea intepretului care l-a ajutat să se salveze acum 13 ani, în Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    11 Oct 2021   •   22:21

Surse la curent cu situația au declarat pentru CNN că Aman Khalili și familia sa au fost scoși din Pakistan de către Human First Coalition și Departamentul de Stat american.

"Suntem recunoscători premierului pakistanez Imran Khan pentru sprijinul susținut acordat operațiunii de evacuare, secretarului de stat Antony Blinken, congresmanului Jeff Fortenberry, senatorului Chris Coon, reprezentanților Departamentului de Stat, Suzy George și JP Feldmayer, directorul grupului operativ din Islamabad, Mark Terkowski pentru evacuarea familiei lui Aman Khalili, interpretul lui Joe Biden, și pentru promisiunea de a evacua alți 200 de oameni rămași în Islamabad", a precizat Human First Coalition într-o declarație pentru CNN.

Informația privind evacuarea lui Khalili și a familiei sale a fost publicată inițial de The Wall Street Journal.

În 2008, elicopterul la bordul căruia de aflau senatorii Joe Biden, Chuck Hagel și John Kerry a efectuat o aterizare de urgență în munții Afganistanului, din cauza unei furtuni de zăpadă.

Printre cei care au plecat să îi scoată din zonă pe oficialii americani și să-i aducă în siguranță într-o bază militară s-a numărat, atunci, și interpretul Aman Khalili.

Misiunea de căutare și salvare a fost un succes.

"După câteva ore, senatorii au fost evacuați de forțele americane și s-au întors la baza aeriană Bagram, apoi au plecat către următoarea lor destinație, capitala turcă Ankara", arăta o știre difuzată de CNN la momentul respectiv.

Lunile trecute, Khalili a arătat că aplicația sa pentru programul Special Immigrant Visa (SIV)  - destinat afganilor care i-au ajutat pe americani  - a fost blocată.

Blocat în Afganistan după retragerea militară americană

Ulterior, un oficial american a confirmat că aplicația lui Khalili a fost respinsă în urmă cu mai mulți ani însă în prezent "se lucrează la accelerarea" procesului de reevaluare.

La finele lui august / începutul lui septembrie, interpretul și cei patru copii ai săi se aflau încă în Afganistan, după cum consemna The Wall Street Journal la momentul respectiv.

Publicația citată a preluat și apelul său către Joe Biden.

"Bună ziua, domnule președinte. Salvați-mi familia. Nu mă abandonați aici", a transmis el. Identificat la momentul respectiv drept "Mohammed", pentru a-i fi protejată identitatea, el a stat o vreme ascuns, în speranța că se vor materializa promisiunile oficialilor din SUA.

Interpretul care a contribuit la salvarea lui Joe Biden: "Am încredere că poate orice"

Fără viză și blocat în Afganistan după căderea guvernului susținut de SUA, interpretul a declarat, însă, că are încredere în președintele Biden că îi va întoarce serviciul de acum 13 ani.

"Am încredere în președinte că poate face orice", a declarat Khalili în emisiunea AC360 realizată la CNN de Anderson Cooper.

Încrederea i-a fost în cele din urmă recompensată

Într-o primă etapă, afganul a reușit să plece din țara controlată de talibani și să ajungă în Pakistanul vecin, pentru ca ulterior să fie evacuat de acolo împreună cu familia.

Destinația sa momentană nu a fost dezvăluită de oficialii americani.

Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat american a indicat-o pe Suzy George, șefa echipei secretarului de stat american, Antony Blinken, drept persoana care a lucrat îndeaproape cu grupurile care au pus la punct cursele charter pentru plecarea din zona periculoasă a cetățenilor americani, a rezidenților permanenți și a beneficiarilor programului SIV.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Afganistan Aman Khalili
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close