Antena 3 CNN International News Joe Biden, despre riscul ca vecinii din NATO ai Ucrainei să fie atrași într-un război cu Rusia. Noi imagini din satelit cu trupele Moscovei

Joe Biden, despre riscul ca vecinii din NATO ai Ucrainei să fie atrași într-un război cu Rusia. Noi imagini din satelit cu trupele Moscovei

Președintele american Joe Biden a estimat că liderul rus Vladimir Putin va ataca Ucraina și a stârnit consternare și proteste la Kiev, după ce arătat că SUA fac diferența între "o incursiune minoră" și o invazie care mobilizează toate forțele masate de ruși la frontieră.

Joe Biden, despre riscul ca vecinii din NATO ai Ucrainei să fie atrași într-un război cu Rusia. Noi imagini din satelit cu trupele Moscovei
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    20 Ian 2022   •   10:19

In conferința de presă de miercuri, de la Casa Albă, Joe Biden a fost întrebat și despre posibilitatea ca un război în Ucraina să antreneze și statele vecine membre NATO.

"Singurul război mai rău decât cel intenționat e atunci când este neintenționat și mă îngrijorează că lucrurile ar putea scăpa de sub control. Sper că Vladimir Putin înțelege că, dacă dăm la o parte un război total, el nu se află într-o poziție foarte bună pentru a domina lumea. Nu cred că el privește astfel lucrurile, dar este un motiv de îngrijorare", a răspuns președintele american.

Biden a spus că SUA rămân deschise pentru discuții cu Rusia și că un summit al celor doi președinți este încă posibil.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni, vineri, la Geneva, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Blinken s-a întâlnit miercuri la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, într-un demers diplomatic menit să sublinieze sprijinul Washingtonului pentru Kiev.

Joi, Blinken are pe agendă discuții cvadripartite la Berlin cu reprezentanții Germaniei, Franței și Marii Britanii.

Noi imagini din satelit arată amploarea concentrării militare ruse la frontiera cu Ucraina

Imagini din satelit, realizate de compania Maxar Technologies și difuzate miercuri, arată cum contingente suplimentare de soldați ruși și echipamente militare au fost desfășurate în mai multe locații din apropierea graniței cu Ucraina. 

În imagini se disting vehicule și armament amplasate la Klimovo, la circa 13 kilometri de frontiera ucraineană.

De asemenea, sunt vizibile echipamente militare în Yelnia, la 130 de kilometri de granița dintre Rusia și Belarus.

Imaginile conțin planuri generale cu unitățile de luptă, dar și cadre în care se disting detalii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Secretarul de Stat al SUA crede că Rusia poate să-și dubleze rapid trupele masate la frontieră

Satelitul a mai surprins și imagini din poligonul rus Pogonovo, la 165 de kilometri nord-nord-est de frontiera cu Ucraina, în care apar tancuri, unități de artilerie și corturi militare.

În cursul vizitei sale la Kiev, Secretarul de Stat american Antony Blinken a estimat că Rusia ar putea ordona o invazie "din scurt" și că numărul trupelor trimise de Moscova la granița cu Ucraina s-ar putea dubla.

"În timp ce ne întâlnim, Rusia și-a intensificat amenințările și a masat aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, număr pe care l-ar putea dubla într-un termen relativ scurt", a estimat Blinken în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

×
Subiecte în articol: Joe Biden razboi Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close