Antena 3 CNN International News Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin înaintea întâlnirii bilaterale

Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin înaintea întâlnirii bilaterale

Președintele american Joe Biden a declarat, la începutul primului său turneu extern din mandat, că vine în Europa pentru "a apăra însuși conceptul de democrație" și i-a transmis omologului rus Vladimir Putin că intenționează să ridice probleme sensibile cu ocazia dialogului bilateral.

Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin înaintea întâlnirii bilaterale
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    10 Iun 2021   •   09:22

Biden a făcut declarația în fața soldaților americani încartiruiți la baza Royal Air Forces din Suffolk, Anglia, utilizată de aparatele americane pentru realimentare.

"Merg la G7, apoi la reuniunea ministerială NATO și apoi la întâlnirea cu dl Putin, pentru a-i spune ce doresc ca el să afle", a spus Biden.

Șeful executivului SUA a vorbit în termeni viguroși despre refacerea alianțelor cu partenerii europeni, pe care le-a descris drept o piatră de temelie pentru securitatea globală.

Joe Biden: Am subliniat că vor exista consecințe pentru încălcarea suveranității democrațiilor

"Nu căutăm confruntarea cu Rusia. Dorim o relație stabilă și previzibilă.

Am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-o manieră puternică și semnificativă dacă guvernul rus se implică în activități dăunătoare. Deja am demonstrat asta.

Am să subliniez că vor exista consecințe pentru încălcarea suveranității democrațiilor în Statele Unite, Europa și în alte părți ale lumii", a indicat Biden.

Președintele american se va întâlni cu omologul rus la Geneva, săptămâna viitoare. Înaintea întâlnirii, el va avea consultări cu liderii G7 în Anglia, la Cornwall și va participa la summit-ul NATO din Bruxelles.

Joe Biden: Avantajul esențial al SUA, rețeaua de alianțe și parteneriate

"Rețeaua noastră fără egal de alianțe și parteneriate a fost și este avantajul esențial al Americii în lume.

Aceste alianțe și parteneriate au făcut lumea mai sigură pentru noi toți și prin intermediul lor vom înfrunta provocările prezentului, care se schimbă cu rapiditate.

Le vom răspunde cu putere dintr-o poziție de forță", a mai spus președintele american în prima sa declarație, ca președinte, în debutul turneului european.

CNN notează că Joe Biden și-a fixat un țel înalt pentru această vizită în Europa, arătând în joc este însăși democrația și încercând să-i convingă pe liderii mondial că, după cei patru ani ai administrației Trump, angajamentul SUA față de legăturile transatlantice a revenit definitiv.

Joe Biden: Trebuie să îi combatem pe cei care spun că epoca democrației a apus

"Cred că suntem într-un punct de inflexiune al istoriei, când ne revine nouă să dovedim că democrațiile nu doar că vor rezistă, ci vor și performa pe măsură ce fructificăm oportunitățile uriașe ale noii ere.

Trebuie să îi combatem pe cei care cred că epoca democrației a apus, așa cum cred unele națiuni aliate", a concluzionat președintele american.

Foto: Președintele SUA, Joe Biden și Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, la sosirea în Anglia

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close