Antena 3 CNN International News Joe Biden: "Vin în Europa pentru a-i asigura pe aliați de angajamentul reînnoit al Americii"

Joe Biden: "Vin în Europa pentru a-i asigura pe aliați de angajamentul reînnoit al Americii"

Președintele american Joe Biden a publicat un articol în The Washington Post, în care face o sinteză a obiectivelor vizitei sale în Europa.

Joe Biden: "Vin în Europa pentru a-i asigura pe aliați de angajamentul reînnoit al Americii"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Iun 2021   •   16:06

Liderul de la Casa Albă se va afla pe continentul european în perioada 10 - 16 iunie și va merge în Marea Britanie, Belgia și Elveția.

Biden se va întâlni cu premierul britanic Boris Johnson, cu liderii Uniunii Europene și cu liderii celor mai dezvoltate economii într-o reuniune G7.

De asemenea, pe 16 iunie are programată o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

În articolul din Washington Post, președintele american a menționat mai multe puncte-cheie de pe agenda discuțiilor pe care le va purta în Europa:

  • reasigurarea angajamentului SUA față de aliați
  • reafirmarea angajamentului ferm față de articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, care prevede intervenția statelor alianței în cazul în care este atacat un stat membru
  • oferirea unei alternative de către democrațiile consolidate în fața ofensivei chineze
  • reafirmarea rolului de lider mondial al SUA "dintr-o poziție de forță" în fața amenințărilor ridicate de activitățile Chinei și Rusiei

Redăm, în continuare, cele mai semnificative pasaje din articolul președintelui american.

Joe Biden: Merg în Europa să reafirm angajamentul SUA față de aliați și parteneri

"Miercuri, plec în Europa în prima călătorie externă a președinției mele. Vor fi multe întâlniri cu mulți dintre cei mai apropiați parteneri democrați - inclusiv cu Grupul celor Șapte națiuni, cu aliații noștri NATO și cu conducerea Uniunii Europene - înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin.

În acest moment de incertitudine globală, în contextul în care lumea încă se confruntă cu o pandemie ce apare o dată la un secol, obiectivul acestei călătorii este acela de a reafirma angajamentul reînnoit al Americii față de aliații și partenerii noștri și de a demonstra capacitatea  democrațiilor de a face față provocărilor și de a descuraja amenințările acestei noi ere.

Joe Biden: SUA trebuie să conducă lumea dintr-o poziție de forță

Fie că e vorba de a pune capăt pandemiei de COVID în lume, de a răspunde provocărilor unei crize climatice accelerate sau de înfruntarea  activităților dăunătoare ale guvernelor Chinei și Rusiei, Statele Unite trebuie să conducă lumea dintr-o poziție de forță.

Datorită Planului american de salvare și strategiei noastre de vaccinare internă, economia americană crește acum mai repede ca oricând în aproape 40 de ani.

Am creat mai multe locuri de muncă în primele patru luni ale administrației noastre decât sub orice alt președinte. Salariile cresc pentru muncitorii americani.

Și, pe măsură ce redresarea economică a Americii contribuie la accelerarea economiei globale, vom fi mai puternici și mai capabili când vom fi flancați de națiuni care împărtășesc valorile și viziunea noastră pentru viitor - de alte democrații (...)

Deja, miniștrii de finanțe ai G-7 și-au luat un angajament fără precedent de a crea premisele pentru o rată de impozitare minimă globală de cel puțin 15%, pentru a pune capăt competiției pentru taxarea redusă a corporațiilor.

Cu Statele Unite în poziție de lider în chestiunea abordării schimbărilor climatice, avem ocazia de a realiza progrese ambițioase, care limitează criza și creează locuri de muncă, printr-o  tranziție globală către energia nepoluantă (...)

Joe Biden: Marile democrații vor oferi alternative la cele propuse de China

Democrațiile majore ale lumii vor oferi o alternativă la standarde ridicate față de cea a Chinei, pentru modernizarea infrastructurii fizice, digitale și de sănătate, alternativă care va fi mai puternică și va susține dezvoltarea globală.

Pe măsură ce noile tehnologii ne remodelează lumea în mod fundamental și expun vulnerabilități precum atacurile ransomware și amenințări precum supravegherea invazivă bazată pe Inteligența Artificială, AI, democrațiile lumii trebuie să se asigure că valorile noastre sunt cele care gestionează utilizarea și dezvoltarea acestor inovații, și nu interesele autocraților (...)

Joe Biden: Voi reafirma angajamentul neclintit al SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO

În Bruxelles, la summit-ul NATO, vor afirma angajamentul neclintit al SUA față de articolul 5 (intervenția în cazul în care o țară NATO este atacată, n.r.) și asigurările noastre că alianța este puternică în fața oricărei provocări, inclusiv atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice.

La Bruxelles, mă voi întâlni cu președintele Comisiei Europene și cu președintele Consiliului European pentru a discuta despre modul în care Statele Unite și Europa pot lucra în strânsă coordonare cu privire la provocările globale.

Ne vom concentra pe asigurarea faptului că democrațiile bazate pe economia de piață, și nu China sau altcineva, vor scrie regulile secolului 21 în ceea ce privește comerțul și tehnologia.

Și vom continua să vizăm obiectivul unei Europe unitare, libere și pașnice.

Astfel, când mă voi întâlni cu Vladimir Putin la Geneva, va fi după discuțiile la nivel înalt cu prietenii, partenerii și aliații care percep lumea la fel cu Statele Unite și cu care ne-am reînnoit conexiunile și scopul comun.

Joe Biden: I-am spus lui Putin, la telefon, că SUA nu caută conflicte

Suntem uniți în fața provocărilor Rusiei cu privire la securitatea europeană, începând cu agresiunea sa în Ucraina, și nu vor exista nicio îndoială cu privire la hotărârea Statelor Unite de a ne apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre.

În convorbirile mele telefonice cu președintele Putin, am fost clar și direct. Statele Unite nu caută conflicte. Dorim o relație stabilă și previzibilă, în care să putem lucra cu Rusia pe probleme precum stabilitatea strategică și controlul armamentului.

De aceea am acționat imediat pentru a prelungi nou tratat START pe cinci ani și pentru a consolida securitatea poporului american și a lumii întregi.

În același timp, am impus și consecințe semnificative față de comportamentele care încalcă suveranitatea SUA, inclusiv amestecul în alegerile noastre democratice.

Și președintele Putin știe că nu voi ezita să răspund la viitoarele activități malefice.

Când ne vom întâlni, voi sublinia din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei și al democrațiilor cu idei similare în apărarea demnității și drepturilor omului.

Joe Biden: Pot face față democrațiile amenințărilor moderne? Cred că putem demonstra în Europa că răspunsul este "da"

Aceasta este o întrebare definitorie a vremurilor noastre: se își pot uni statele democratice forțele pentru a oferi rezultate palpabile popoarelor noastre, într-o lume care se schimbă rapid? 

Își vor dovedi alianțele și instituțiile democratice, care au modelat în mod covârșitor secolul trecut, capacitatea împotriva amenințărilor și adversarilor moderni?

Cred că răspunsul este da. Și săptămâna aceasta, în Europa, avem șansa de a demonstra acest lucru."

×
Subiecte în articol: Joe Biden Europa
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close