Antena 3 CNN International News Văduva lui Jovenel Moise rupe tăcerea: "Vor mai fi atentate!" Versiunea oficială a asasinării președintelui haitian, tot mai contestată

Văduva lui Jovenel Moise rupe tăcerea: "Vor mai fi atentate!" Versiunea oficială a asasinării președintelui haitian, tot mai contestată

Văduva lui Jovenel Moise, fostul președinte Haitian asasinat miercuri în propria sa locuință, a rupt tăcerea pentru prima dată după moartea soțului său, anunță CNN.

Văduva lui Jovenel Moise rupe tăcerea: "Vor mai fi atentate!" Versiunea oficială a asasinării președintelui haitian, tot mai contestată
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Iul 2021   •   20:09

Martine Moise (foto)a fost și ea împușcată dar a supraviețuit atacului și se află de câteva zile într-un spital din Miami.

Duminică, ea a publicat un mesaj pe contul său oficial de Twitter, în care a vorbit pentru prima oară despre crima la care a fost martoră.

Potrivit spuselor sale, Jovenel Moise ar fi fost asasinat din cauza programului său politic.

“Cât ai clipi, mercenarii au dat buzna în casa mea și mi-au ucis soțul. Știm cu toții împotriva cui lupta Președintele. Acești oameni au trimis mercenari ca să-l asasineze, în propria lui casă, împreună cu  familia, deoarece lupta pentru drumuri mai bine, pentru apă, electricitate, pentru un referendum și pentru alegerile programate la sfârșitul anului”, se afirmă în mesajul înregistrat.

Martine Moise estimează că autorii asasinatului nu se vor opri aici. Ea susține că vor urma și alte atacuri, din partea altor mercenari, menite să “ucidă visul Președintelui, ideea lui despre cum ar trebui să arate țara”.

Secretarul de Stat pentru Comunicații din Haiti, Frantz Exantus, a confirmat pentru CNN că vocea din înregistrarea audio îi aparține, într-adevăr, soției președintelui asasinat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Versiunea oficială a asasinării lui Jovenel Moise, pusă la îndoială

Acest mesaj adâncește confuzia în jurul asasinării lui Jovenel Moise iar versiunea oficială în privința morții acestuia este deja contestată, atât în Haiti cât și în străinătate.

Potrivit explicației oficiale, președintele haitian a fost împușcat mortal miercuri dimineața, în locuința sa din capitala Port-au Prince.

Acțiunea a fost executată de un comando de mercenari străini – 26 de columbieni și 2 americani, ajunși în țară fie prin Panama, fie prin Republica Dominicană.

Mulți dintre participanți sunt foști membri ai armatei columbiene, care au beneficiat  de o bună pregătire militară. Unii dintre ei au fost arestați de autoritățile haitiene, alții și-au pierdut viața în confruntarea cu forțele armate din insulă iar alții sunt încă vânați.

Totuși, autoritățile haitiene nu au identificat motivul aflat la baza asasinatului și nici așa-numitele creiere ale operațiunii – adică persoanele care au conceput, organizat, ordonat și finanțat lovitura.

Politician din opoziție: Jovenel Moise a fost ucis de gărzile sale de corp

Un fost senator și cunoscut politician de opoziție din insulă, Steven Benoit, a declarat, vineri, pentru postul local de radio Magik9 că “președintele a fost asasinat de propria sa garda de corp”, iar așa-zișii asasini străini sunt doar țapi ispășitori.

Această versiune este susținută de faptul că nicio persoană din echipa de protecție a președintelui nu a  fost rănită în atac.

În ultimele zile, acuzațiile lui Benoit au câștigat tot mai multă aderență la oamenii de rând, pe fondul unei furii generalizate și al neîncrederii populației în autoritățile statului.

Benoit a recunoscut în fața unui reporter CNN că nu deține nicio probă directă care să-i confirme afirmațiile. 

El a fost citat să se prezinte la Procuratură, luni, pentru a răspunde unor întrebări legate de anchetă.

Presa din Columbia: "Mercenarii" urmau să-l apere, nu să-l omoare, pe președinte

Alte informații care contrazic versiunea oficială a autorităților haitiene au fost publicate de presa columbiană.

Potrivit revistei Semana, foștii militari columbieni arestați în insulă s-ar fi deplasat în Haiti pentru a-l proteja pe președintele Moise, și nu pentru a-l ucide.

Ei ar fi fost angajați chiar de echipa liderului haitian, după ce acesta primise numeroase amenințări cu moartea.

Acest scenariu este susținut tocmai de profilul cadrelor militare arestate pentru asasinat. Este vorba de foști membri ai unei unități de elită a armatei columbiene, botezată echipa de contra-terorism urban, specializată în crizele cu ostatici și în protejarea personalităților.

În plus, potrivit ziarului columbian El Tiempo, există înregistrări de pe camerele de supraveghere ale reședinței prezidențiale care arată echipa de “mercenari străini” ajungând la fața locului abia între orele 2.30 și 2.40 am.

Adică la o oră și jumătate după asasinat.

Sora unuia dintre militarii columbieni uciși în Haiti a ridicat, duminică, noi semne de întrebare cu privire la cele întâmplate. Ea spune că a vorbit la telefon cu fratele său chiar în ziua asasinatului și rămâne convinsă că acesta nu era implicat în niciun complot.

Autoritățile haitiene au cerut ajutor în anchetă

Toate aceste probe indirecte care subminează versiunea oficială arată cât de necesară este o anchetă independentă, cu ajutor internațional.

În zilele de după atac, autoritățile din Haiti au cerut asistență străină pentru protejarea infrastructurii și pentru anchetarea asasinatului.

Solicitarea de masare a unor trupe străine în Haiti, care să asigure paza obiectivelor strategice a fost, până acum respinsă.

Totuși, Columbia și Statele Unite ale Americii au răspuns pozitiv cererii de asistență investigativă.

Directorul Agenției Naționale de Spionaj din Columbia și șeful Unității de informații din cadrul poliției naționale columbiene au sosit sâmbătă în Haiti. Lor li s-au alăturat o unitate specială a poliției columbiene și unii lideri Interpol care activează la Bogota.

La rândul său, Washington-ul a anunțat că va trimite agenți FBI și lucrători ai Departamentului de Securitate Internă în insulă, pentru a ajuta autoritățile locale în această investigație.

Oficialii din Port-au-Prince speră să recâștige, astfel, încrederea populației și să evite haosul.

Chiar și scepticul Steven Benoit spune că așteaptă cu nerăbdare rezultatul acestei investigații internaționale - în care pare să aibă ceva mai multă încredere.

“Vestea bună e că FBI-ul este aici, echivalentul columbian al FBI-ului a sosit în țară ieri. Vorbim aici de profesioniști pricepuți și sper  ca adevărul să iasă la iveală, înainte să merg la procuratură, luni dimineața”, a afirmat el pentru CNN.

Foto galerie: Jovenel și Martine Moise în timpul unei primiri la Vatican, în julie 2018; Martine Moise, evacuată în Florida pentru tratament, după ce a fost rănită în asasinatul îndreptat împotriva soțului său, 7 iulie 2021

×
Subiecte în articol: Jovenel Moïse Martine Moise
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close