Antena 3 CNN International News Judecătorii care i-au respins viza lui Novak Djokovic dezvăluie motivele hotărârii lor

Judecătorii care i-au respins viza lui Novak Djokovic dezvăluie motivele hotărârii lor

Trei judecători care au respins în unanimitate cererea lui Novak Djokovic de a rămâne în Australia pentru a participa la Australian Open și-au dezvăluit motivele deciziei.

Judecătorii care i-au respins viza lui Novak Djokovic dezvăluie motivele hotărârii lor
Sursa foto: Hepta/ Capital Pictures / Elena Leoni
de Alexandra Ionescu    |    20 Ian 2022   •   16:58

Într-o declarație scrisă, judecătorii au spus că nu este irațional ca ministrul imigrării, Alex Hawke, să-l scoată pe Djokovic din țară din cauza temerilor că starul sârb nevaccinat ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea și ordinea publică.

Hotărârea spunea că ministrului poate deduce că prezența lui Djokovic ar putea încuraja protestele anti-vaccinare, care ar putea ajuta răspândirea COVID-19.

Și ei au remarcat că decizia ministrului include și posibila influență a vedetei asupra persoanelor care nu erau sigure dacă să se vaccineze sau nu.

„Posibila influență asupra celui de-al doilea grup vine din bunul simț și din experiența umană: o vedetă a tenisului mondial poate influența oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, și mai ales, cei tineri și impresionabili ce vor vrea să-l imite. Acest lucru nu este fantezist; nu are nevoie de dovezi”, se spune în hotărâre.

Explicația încheie unul dintre cele mai controversate episoade din istoria Australian Open.

Jucătorul masculin numărul 1 mondial a fost forțat să părăsească țara în ajunul competiției, după ce instanța a susținut decizia ministrului imigrării de a-i anula viza.

A fost a doua oară când viza lui Djokovic a fost anulată - prima a avut loc la câteva ore după sosirea sa în Australia pe 5 ianuarie, când ofițerii Forțelor de Frontieră Australiane (ABF) au respins pretinsa sa scutire de la regulile care prevăd că toți noii sosiți trebuie să fie complet vaccinați. .

Djokovic a spus că o infecție anterioară cu COVID a însemnat că a fost scutit, dar conform regulilor federale, asta nu este suficient și a fost reținut într-o unitate de imigrare.

Chestiunea a ajuns în instanță și un singur judecător a decis că decizia a fost „nerezonabilă”, deoarece nu i s-a dat suficient timp pentru a-și consulta avocații. Djokovic a fost eliberat din detenție și și-a reluat antrenamentul la Melbourne Park, în speranța de a-și asigura al 21-lea titlu de Grand Slam.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, guvernul a intervenit pentru a-i anula din nou viza, declarând că jucătorul nevaccinat era o amenințare pentru sănătatea și ordinea publică. Chestiunea a fost înaintată unei instanțe superioare și cei trei judecători s-au reunit duminică trecută.

Echipa juridică a lui Djokovic nu a argumentat temeinicia deciziei ministrului, ci doar că acesta a făcut o eroare de jurisdicție în temeiul legii migrației din țară.

Duminică, judecătorii au decis că nu a fost nicio eroare și Djokovic a fost de acord să plece.

Într-o declarație, jucătorul a spus că a fost „dezamăgit” de decizie, dar a respectat decizia instanței. În acea noapte a plecat din Melbourne în drum spre Serbia, unde a fost primit ca un erou.

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat că tratamentul Australiei față de vedetă a fost „scandalos”. Brnabic a declarat miercuri pentru CNN că nu știe de ce Djokovic nu a fost vaccinat, dar a adăugat că nu crede că este un anti-vaccinist.

"Susține vaccinarea acelor oameni care doresc să fie vaccinați. Așa că nu îl percep drept un anti-vaccinist", a spus ea.

Conform legislației australiene, lui Djokovic îi poate fi interzis accesul în țară timp de trei ani, deși ministrul Afacerilor Interne Karen Andrews nu a exclus o scutire. „Orice aplicație va fi analizată în funcție de merit”, a spus ea la începutul acestei săptămâni.

Marți, Tennis Australia și-a exprimat regretul că disputa privind vize a distras atenția jucătorilor de la turneu.

„Regretăm profund impactul pe care l-a avut asupra tuturor jucătorilor”, se arată în declarație. „Există întotdeauna lecții de învățat și vom revizui toate aspectele pregătirii și implementării noastre – așa cum facem în fiecare an. Acest proces începe întotdeauna odată ce campionii de la Australian Open și-au ridicat trofeele”.

Grand Slam se încheie pe 31 ianuarie.

×
Subiecte în articol: viza judecatori australia open Australia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close