Antena 3 CNN International News Premierul britanic Liz Truss și-a dat afară ministrul de Finanțe | CNN: "S-ar putea să n-o ajute să-și păstreze mandatul"

Premierul britanic Liz Truss și-a dat afară ministrul de Finanțe | CNN: "S-ar putea să n-o ajute să-și păstreze mandatul"

Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe în guvernul Marii Britanii, a confirmat că a fost dat afară din actualul cabinet de premierul Liz Truss.

Premierul britanic Liz Truss și-a dat afară ministrul de Finanțe | CNN: "S-ar putea să n-o ajute să-și păstreze mandatul"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Oct 2022   •   15:24

Kwarteng (foto) a publicat pe Twitter o scrisoare către Truss, care începe astfel:  "Mi-ați cerut să mă retrag din funcția de ministru de Finanțe și am acceptat".

El s-a întors de urgență din SUA pentru discuții urgente cu premierul britanic, în contextul în care s-a speculat public că șefa guvernului va renunța la anumite măsuri bugetare "pentru a calma piețele".

Kwasi Kwarteng devine, în urma plecării din guvern, ministrul de Finanțe britanic cu al doilea cel mai scurt mandat, de doar 38 de zile.

"Recordul" în materie îi revine fostului ministru Iain Macleod, care a murit în 1970 în urma unui atac de cord, după 30 de zile în funcție.

Cum a ajuns ministrul britanic de Finanțe să-și piardă slujba în 38 de zile

Kwasi Kwarteng a prezentat, pe 23 septembrie, un plan care promitea mari reduceri de taxe și o creștere a împrumuturilor, în contextul crizei prețurilor, în special la energie.

Astfel, în Marea Britanie, unde impozitarea veniturilor este diferențiată în funcție de nivelul câștigului realizat, cea mai mare cotă de impozit ar fi urmat să scadă de la 45 la 40 la sută. În cele din urmă, guvernul a renunțat la această măsură, după reacțiile publice extrem de negative.

O altă măsură viza renunțarea la plafonarea bonusurilor pentru bancheri, propunere care a atras, de asemenea, furia publicului.

Planul "mini-bugetului" a dus la deprecierea rapidă a valorii lirei sterline și a obligațiunilor de stat, pe fondul temerilor că astfel de măsuri ar alimenta inflația, într-un moment în care prețurile cresc deja în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.

CNN: Sacrificarea ministrului de Finanțe s-ar putea să nu-i salveze jobul lui Liz Truss

De asemenea, Banca Angliei a avertizat asupra "riscului grav" pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit.

Instituția a anunțat trei intervenții separate pentru a calma un posibil colaps al pieței de obligațiuni, de natură să aducă unele fonduri de pensii în pragul incapacității de plată, amintește CNN.

"Liz Truss l-a aruncat peste bord pe Kwarteng, dar asta s-ar putea să nu-i salveze propria slujbă", adaugă sursa citată într-un comentariu pe site-ul propriu.

×
Subiecte în articol: Kwasi Kwarteng Liz Truss
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi, vijelii și grindină! 25 de județe vizate
x close