Antena 3 CNN International News UE începe lupta cu inflaţia: Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în 11 ani

UE începe lupta cu inflaţia: Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în 11 ani

Banca Centrală Europeană este pe cale să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, încercând să pună capăt inflației record alimentate de creșterea prețurilor la energie.

UE începe lupta cu inflaţia: Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în 11 ani
Sursa foto: pixabay.com
de Alexandra Ionescu    |    21 Iul 2022   •   19:06

BCE a precizat clar, în ședința sa de joi, că va majora ratele, pentru prima dată în 4.032 de zile. Singura întrebare este mărimea creșterii, care ar putea ajunge până la jumătate de punct procentual.

Strategii cred că banca centrală va rămâne probabil la o creștere mai mică de un sfert de punct procentual, pariind că BCE va ezita să contrazică îndrumările trecute pe care le-a dat piețelor.

Dar ei își fac griji și că o creștere mai mică a ratei ar putea fi o greșeală. Inflația anuală în Uniunea Europeană a crescut la 9,6% în iunie. Acesta a ajuns la 8,6% în cele 19 țări care folosesc euro.

„Riscul unei creșteri (de jumătate de punct) a crescut semnificativ”, a declarat James Rossiter, șeful de strategie macro globală la TD Securities, potrivit CNN.

 „Este rezultatul sensibil al întâlnirii, dar contravine comunicărilor recente”.

Provocarea cu care se confruntă BCE nu este doar rata inflației. De asemenea, banca centrală merge cu mult în urma colegilor săi. Ratele dobânzilor sunt încă în teritoriu negativ, ceea ce criticii spun că înrăutățește creșterea prețurilor.

După ce a redus dobânzile la zero la începutul pandemiei, Fed a fost într-o plină de creștere a ratelor din martie, ridicându-și rata de referință în creșteri uriașe în ultimele câteva luni, pentru a combate inflația fulgerătoare. Doar Banca Japoniei – care joi și-a menținut politicile super-ușoare – nu s-a clintit.

Dar BCE se confruntă cu un set de circumstanțe și mai dificile decât alte bănci centrale.

Creșterea prețurilor la energie în Europa, exacerbată de invazia Ucrainei de către Rusia, este cel mai mare contributor la inflația rampantă. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă pe acest front este complet în afara controlului BCE.

Problemele politice ale Europei agravează inflația

Gazprom din Rusia a reluat joi livrările de gaze de-a lungul gazoductului crucial Nord Stream 1, atenuând temerile că nu va reveni online după o perioadă de întreținere programată.

Cu toate acestea, persistă anxietatea că Rusia ar putea opri gazul la un moment dat în viitor, ca răzbunare pentru sancțiuni. Prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut, dar rămân ridicate după ce au atins cel mai ridicat nivel din martie, la începutul acestei luni.

Italia, a treia economie ca mărime a Europei, se află, de asemenea, în chinul unei crize politice care zguduie piețele de acțiuni și obligațiuni ale țării.

Premierul italian Mario Draghi, un favorit al investitorilor, și-a prezentat joi demisia președintelui, după ce a pierdut sprijinul mai multor partide cheie din coaliția sa de guvernare. Asta ar putea duce la alegeri anticipate.

Se așteaptă ca BCE să dezvăluie un nou instrument menit să calmeze piețele de obligațiuni din țările mai vulnerabile din zona euro, cum ar fi Italia. Totuși, va trebui să-și aleagă cu atenție cuvintele, deoarece vrea să fie privită ca fiind mai presus de lupta politică.

Riscurile de recesiune în Europa cresc brusc. Acest lucru ar putea limita capacitatea BCE de a continua creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce ajută la combaterea inflației, dar și la încetinirea economiei. Este posibil ca banca centrală să nu aibă prea mult spațiu de rulat înainte de a fi forțată să-și schimbe cursul.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close