Antena 3 International News Militarii amercani din Siria au fost atacați

Militarii amercani din Siria au fost atacați

de Adrian Iclozan    |    11 Iul 2021   •   14:01
Militarii amercani din Siria au fost atacați
Sursa foto: hepta

O zonă din Siria în care sunt desfășurați militari americani a fost atacată, sâmbătă, relatează CNN citând surse din domeniul apărării SUA.

Tirul cu arme de foc a fost "indirect", menționează CNN.

"Pot confirma că s-a executat un atac indirect în Conoco, Siria. Relatările inițiale arată că nu sunt morți, răniți sau avarii structurale", a precizat sursa citată de rețeaua de știri.

Conoco este un câmp gazeifer și petrolier de pe teritoriul sirian, unde staționează soldați americani.

Este una dintre cele câteva locații în care trupele SUA acționează în ajutorul partenerilor locali care luptă cu gruparea Stat Islamic (ISIS).

În total, americanii mențin aproximativ 900 de militari în Siria.

Responsabilii americani urmează să determine cine este răspunzător pentru atacul de sâmbătă.

În urmă cu două săptămâni, președintele SUA, Joe Biden, a ordonat lovituri aeriene la granița irakiano-siriană împotriva milițiilor sprijinite de Iran.

Premierul irakian condamnă SUA pentru loviturile împotriva milițiilor susținute de Iran

Surse locale spun că raidul de la finele lui iunie s-a soldat cu 7 morți în rândul combatanților pro-iranieni.

Inițiativa președintelui SUA a fost condamnată de guvernul de la Bagdad.

"Condamnăm atacul aerian al SUA împotriva unei locații de la frontiera dintre Irak și Siria, atac care reprezintă o încălcare flagrantă și inacceptabilă a suveranității și securității naționale a Irakului", se spune în declarația transmisă de cabinetul premierului irakian.

Presa internațională a notat atunci că declarația reprezintă un gest rar de condamnare a acțiunilor militare americane.

SUA păstrează în prezent circa 2.500 de militari în Irak și colaborează cu forțele de securitate locale împotriva rămășițelor combatanților grupării Stat Islamic (ISIS).

O rezoluție a Parlamentului irakian, adoptată în ianuarie 2020, cere autorităților statului să acționeze în vederea retragerii forțelor străine din această țară.

Documentul nu impune însă termene iar guvernul de la Bagdad, după mai multe runde de discuții cu partea americană, a admis, în aprilie anul curent, că o prezență limitată a forțelor coaliției internaționale este necesară pentru a nu permite ISIS să se regrupeze și să capete proeminență.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close