Antena 3 CNN Externe Premierul irakian condamnă SUA pentru loviturile împotriva milițiilor susținute de Iran. Americanii au 2.500 de militari în Irak

Premierul irakian condamnă SUA pentru loviturile împotriva milițiilor susținute de Iran. Americanii au 2.500 de militari în Irak

Premierul irakian Mustafa al-Kadhemi a condamnat, luni, raidul aerian al SUA împotriva mai multor facilități ale milițiilor susținute de Iran. Țintele vizate sunt situate în Irak și Siria, în zona de frontieră.

Premierul irakian condamnă SUA pentru loviturile împotriva milițiilor susținute de Iran. Americanii au 2.500 de militari în Irak
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2021   •   14:47

Surse locale spun că raidul s-a soldat cu 7 morți în rândul combatanților pro-iranieni.

"Condamnăm atacul aerian al SUA împotriva unei locații de la frontiera dintre Irak și Siria, atac care reprezintă o încălcare flagrantă și inacceptabilă a suveranității și securității naționale a Irakului", se spune în declarația transmisă de cabinetul premierului irakian.

Presa internațională notează că declarația reprezintă un gest rar de condamnare a acțiunilor militare americane.

SUA păstrează în prezent circa 2.500 de militari în Irak și colaborează cu forțele de securitate locale împotriva rămășițelor combatanților grupării Stat Islamic (ISIS).

O rezoluție a Parlamentului irakian, adoptată în ianuarie 2020, cere autorităților statului să acționeze în vederea retragerii forțelor străine din această țară.

Documentul nu impune însă termene iar guvernul de la Bagdad, după mai multe runde de discuții cu partea americană, a admis, în aprilie anul curent, că o prezență limitată a forțelor coaliției internaționale este necesară pentru a nu permite ISIS să se regrupeze și să capete proeminență.

SUA și-au redus prezența militară în decursul anului trecut și au restituit armatei irakiene controlul mai multor baze militare.

Atacul ordonat de Biden, justificat de Pentagon ca măsură de descurajare

Președintele american Joe Biden a ordonat executarea de lovituri aeriene defensive de precizie împotriva facilităților utilizate de grupările combatante sprijinite de Iran și active la frontiera dintre Siria și Irak, a anunțat Departamentul american al Apărării.

Atacurile au avut loc duminică noaptea.

"Țintele au fost alese pentru că aceste facilități sunt utilizate de milițiile susținute de Iran și implicate în atacuri cu vehicule aeriene fără pilot împotriva personalului și obiectivelor americane în Irak. Loviturile executate de SUA au vizat facilități operaționale și de stocare a armamentului depozitate în două locații din Siria și într-o locație din Irak, situate în apropierea graniței dintre cele două țări", a precizat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

"Așa cum demonstrează loviturile de duminică seara, președintele Biden a arătat în mod clar că va lua măsuri pentru a proteja personalul SUA. Date fiind atacurile în serie efectuate de grupările susținute de Iran la adresa intereselor SUA în Irak, președintele a ordonat noi măsuri militare pentru a contracara și a descuraja astfel de atacuri", a continuat oficialul militar.

Pentagonul nu a precizat bilanțul victimelor în urma operațiunii de duminică seara.

Operațiunea "Martirul Soleimani"

În ianuarie 2020, bazele americane din Irak au fost atacate de rachete balistice lansate de regimul din Teheran, în replică la uciderea generalului Qasem Soleimani într-un atac cu dronă al SUA.

17 rachete iraniene au vizat baza Ayn Al-Asad din provincia Anbar. Alte cinci proiectile au fost lansate în provincia Erbil. Oficialii americani au susținut că atacurile iraniene nu au provocat morți, ci doar pagube materiale.

Iranienii au pretins că au ucis 80 de soldați americani.

Consecința cea mai vizibilă a operațiunii lansate de Teheran a fost aceea că, la mai multe ore după lansarea rachetelor balistice, un tir al Corpului Gardienilor Revoluției din Iran a doborât zborul 752 al liniilor internaționale ucrainene, ucigând cele 176 de persoane aflate la bord.

Tirul a fost executat din greșeală, operatorii radarului iranian crezând că interceptează o rachetă de croazieră.

Atacuri lansate asupra bazelor americane din Irak în 2021

În martie și în mai anul curent, bazele americane din Irak au fost vizate de mai multe atacuri, pe care Washingtonul le-a atribuit grupărilor pro-iraniene.

La începutul acestei luni, sistemul defensiv al bazei Ayn Al-Asad a interceptat și doborât două drone, se spune într-o declarație a armatei irakiene.

Cu câteva ore mai înainte, Centrul de Suport Diplomatic din Bagdad, BDSC, care este gestionat de Departamentul de Stat american, a fost atacat cu o rachetă, potrivit unui purtător de cuvânt al coaliției militare conduse de SUA.

Foto: premierul irakian Mustafa al-Kadhemi 

×
Subiecte în articol: Irak SUA
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close