Antena 3 CNN International News S-a vândut cea mai scumpă monedă licitată vreodată. Proprietarul s-a judecat cu Trezoreria SUA pentru a putea înstrăina piesa

S-a vândut cea mai scumpă monedă licitată vreodată. Proprietarul s-a judecat cu Trezoreria SUA pentru a putea înstrăina piesa

Una dintre ultimele monede de aur ștanțate pentru a fi puse în circulație în Statele Unite, dar care nu a circulat, de fapt, niciodată, a fost vândută pentru un preț record de 18,9 milioane de dolari, marți, la New York, relatează CNN.

S-a vândut cea mai scumpă monedă licitată vreodată. Proprietarul s-a judecat cu Trezoreria SUA pentru a putea înstrăina piesa
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    09 Iun 2021   •   12:30

Este aproape dublu față de recordul anterior pentru o monedă, conform casei de licitații Sotheby's, care a organizat licitația.

Piesa vândută, numită "Vultur Dublu" și datând din 1933, a devenit astfel cea mai valoroasă monedă vândută vreodată la o licitație. 

Cu simbolul Libertății pe o parte și un vultur în zbor pe cealaltă, moneda are o valoare nominală de doar 20 de dolari.

Însă ediția din 1933 a Vulturului Dublu nu a fost pusă niciodată în circulație și aproape toate monedele au fost returnate guvernului american și topite.

Câteva au evitat această soartă iar unele au fost scoase la vânzare pe piață.

În 1944, Serviciul Secret al SUA a anunțat că orice astfel de monedă găsită în posesia colecționarilor va fi considerată furată.

Exemplarul vândut marți este singurul care poate fi deținut legal de către o persoană privată, ca urmare a unei bătălii în instanță între designerul de pantofi Stuart Weitzman, fostul proprietar al monedei, și Trezoreria SUA.

×
Subiecte în articol: vultur dublu Weitzman
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close