Antena 3 CNN International News Mumie peruviană veche de cel puțin 800 de ani, găsită de arheologii din Lima

Mumie peruviană veche de cel puțin 800 de ani, găsită de arheologii din Lima

O mumie, estimată a avea între 800 și 1.200 de ani, a fost dezgropată de arheologii din Peru, într-un sit din apropierea capitalei țării, Lima.

Mumie peruviană veche de cel puțin 800 de ani, găsită de arheologii din Lima
Sursa foto: Twitter/Metro Uk
de Alexandra Ionescu    |    17 Dec 2021   •   17:34

Cercetătorii de la Universitatea Națională din San Marcos au găsit cadavrul păstrat în subteran în mijlocul unei piețe a orașului, pe situl arheologic Cajamarquilla, la aproximativ 25 de kilometri de Lima.

Mumia a fost legată cu frânghii și cu mâinile acoperindu-și fața, în ceea ce cercetătorii spun că este un obicei funerar din sudul Peruanului. Vârsta mumiei arată că datează din timpurile prehispanice și chiar precede civilizația incașă care a înființat cea mai cunoscută cetate Machu Picchu din Peru în secolul al XV-lea.

„Descoperirea acestui rezident aruncă o nouă lumină asupra interacțiunilor și relațiilor din vremurile prehispanice”, a spus Pieter Van Dalen Luna, unul dintre arheologii care au făcut descoperirea.

El a spus pentru CNN că mumia era cel mai probabil un tânăr între 25 și 30 de ani care venise din munți la Cajamarquilla, un fost centru comercial plin de viață în epoca precolumbiană.

Lucrările au început la jumătatea lunii octombrie cu o echipă de 40 de oameni condusă de Van Dalen Luna și de arheologul Yomira Huamán Santillán, iar descoperirea a fost o surpriză pentru că nu căutau o mumie.

„Întreaga echipă a fost cu adevărat în extaz pentru că nu credeam că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Huamán pentru CNN. „Nu ne așteptam să facem o descoperire atât de importantă”.

O altă descoperire neașteptată au fost câteva moluște marine în afara mormântului mumiei, despre care Van Dalen Luna a spus că este neobișnuită, având în vedere că Cajamarquilla se află la aproximativ 25 de kilometri de coastă.

„După ce cadavrul este plasat în mormânt, au loc evenimente și activități constante”, a spus Van Dalen Luna. „Adică, descendenții lor continuă să se întoarcă de-a lungul multor ani și să pună acolo hrană și ofrande, inclusiv moluște”.

Oasele de lamă au fost găsite și în afara mormântului, iar Van Dalen Luna a spus că aceasta era consumată în mod obișnuit de oamenii vremii și, astfel, bucăți de carne de lamă ar fi fost oferite decedatului.

Circumstanțele descoperirii i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că acesta nu era un cetățean obișnuit, ci probabil o persoană importantă în societatea contemporană.

„Faptul că am găsit o mumie cu aceste caracteristici în mijlocul pieței arată clar că acesta este cineva cu un statut înalt”, a spus Van Dalen Luna, adăugând că, printre alte opțiuni, persoana în cauză ar fi putut fi un comerciant bogat.

Echipa va efectua acum analize specializate suplimentare, inclusiv datarea cu carbon, care le va permite să restrângă perioada de timp în care persoana a trăit și mai multe detalii despre identitatea sa.

Mai multe mumii au fost găsite anterior în Peru și în Chile, multe având o vechime de peste 1.000 de ani.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close