Antena 3 CNN International News Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de tulpini Covid”, spune un expert în boli infecțioase

Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de tulpini Covid”, spune un expert în boli infecțioase

Oamenii nevaccinați fac mai mult decât să-și riște propria sănătate. Sunt, de asemenea, un risc pentru toată lumea dacă se infectează cu SARS-CoV-2, spun specialiștii în boli infecțioase.

Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de tulpini Covid”, spune un expert în boli infecțioase
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    03 Iul 2021   •   18:49

Asta pentru că singura sursă de noi tulpini de coronavirus este corpul unei persoane infectate.

"Oamenii nevaccinați sunt fabrici de noi tulpini", a declarat vineri pentru CNN dr. William Schaffner, profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

„Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât mai multe oportunități pentru virus să se multiplice”, a continuat Schaffner.

Deși coronavirusul nu este deosebit de predispus la mutații, acesta se modifică și evoluează totuși.

Majoritatea modificărilor nu înseamnă nimic pentru virus, iar unele îl pot chiar slăbi.

Dar, uneori, un virus dezvoltă o mutație aleatorie care îi oferă un avantaj - o transmisibilitate mai bună, de exemplu, o replicare mai eficientă sau o capacitate de a infecta o diversitate mai mare de gazde.

Virușii vor depăși alți viruși și vor constitui în cele din urmă majoritatea particulelor de virus care infectează pe cineva. Dacă persoana infectată transmite virusul altcuiva, va trece de-a lungul versiunii mutante.

Dacă o versiune mutantă are suficient succes, aceasta devine o nouă tulpină.

Dar trebuie să se multiplice pentru a face acest lucru. O persoană nevaccinată oferă această oportunitate.

„Pe măsură ce mutațiile apar în virusuri, cele care persistă sunt cele care facilitează răspândirea virusului în populație”, a declarat pentru CNN Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

"De fiecare dată când virusul se modifică, apare o oportunitate de a se dezvolta mai multe mutații. Acum avem viruși care se răspândesc mai eficient", a continuat acesta.

×
Subiecte în articol: SUA coronavirus
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close