Antena 3 CNN International News Beneficiile unei posturi corecte, care alungă durerea și reglează respirația

Beneficiile unei posturi corecte, care alungă durerea și reglează respirația

Adoptarea unei posturi corecte poate avea beneficii în alungarea durerii de spate, dar și a reglării respirației.

Beneficiile unei posturi corecte, care alungă durerea și reglează respirația
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    23 Iun 2021   •   15:07

La un moment dat, în copilărie, un profesor sau o rudă bine intenționată probabil te-a îndrumat să „stai drept”. Și, dacă postura ta a fost considerată „proastă”, ți s-a dat probabil sfat standard de a-ți forța umerii înapoi și a-ți deschide pieptul.

Dacă ai încercat să te conformezi cerinței, probabil ai văzutcă e greu de susținut. Acest lucru se datorează faptului că nu se poate remedia ceva care este inerent fluid, tratându-l ca și cum ar fi static.

Postura este un element viu. De fapt, postura și respirația noastră sunt atât de intrinsec legate, încât pot părea una și aceeași.

Nu fiindcă procesul metabolic al respirației este ceea ce menține verticalitatea poziției, ci prentru că modelul de mișcare care alimentează respirația are un impact fundamental asupra poziției scheletului.

Din perspectiva biomecanicii, scheletul axial, alcătuit din cap, coloană vertebrală și cutie toracică este cel care ține un om erect în ceea ce numim „postură”.

Cutia toracică ocupă aproape 50% din scheletul axial. Cu toate acestea, percepția comună a posturii proaste rămâne concentrată asupra umerilor care se înclină înainte, ceea ce duce la acel sfat bine intenționat, dar nu atât de util, cu umerii în spate.

Faptul este că, indiferent de ceea ce faceți cu umerii, modul în care respirați este cel mai mare dictator al poziției cutiei toracice și al poziției generale.

Coastele se atașează, de asemenea, de coloana vertebrală și coloana vertebrală de cap, conectând în continuare toate aceste elemente posturale la respirație.

Prin urmare, pe măsură ce modelul de respirație afectează poziția cutiei toracice, coloana vertebrală și capul se mișcă ca un răspuns. Și pentru că omoplații sunt proiectați să alunece peste cutia toracică, poziția și funcția umărului sunt, de asemenea, afectate.

×
Subiecte în articol: respirația
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close