Antena 3 CNN International News Președinele SUA, Joe Biden, anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președinele SUA, Joe Biden, anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele american Joe Biden a vorbit de la Casa Albă și a anunțat că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia.

Președinele SUA, Joe Biden, anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei
Sursa foto: Getty Images | Drew Angerer / Staff
de Alexandra Ionescu    |    11 Mar 2022   •   17:57

În declarațiile Casei Albe, președintele american Joe Biden a cerut revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” al Rusiei, cunoscut drept relații comerciale normale permanente în SUA. Mișcarea, care a fost coordonată cu G7 și aliații UE, va necesita un act al Congresului.

Se așteaptă ca fiecare țară să implementeze această măsură pe baza propriilor procese naționale. Sursele au luat notă de eforturile Congresului de a revoca relațiile comerciale normale permanente ale Rusiei.

Statele Unite vor interzice importurile de alcool și fructe de mare, cum ar fi vodcă și caviar, din Rusia.

Interdicția Statelor Unite de a exporta bunuri de lux în Rusia, la care Biden a făcut referire în discursul său, va include și articole precum tutun, îmbrăcăminte, bijuterii, mașini și antichități.

Ideea din spatele acestui lucru este de a continua rănirea oligarhilor ruși și a celor mai bogați ai țării, privându-i de confortul lor, în timp ce SUA continuă să încerce să facă presiuni în jurul celor apropiați de Vladimir Putin. De asemenea, urmărește eliminarea modalităților acestor oligarhi de a-și ascunde banii, deoarece sunt deja din ce în ce mai îndepărtați de căile financiare tradiționale.

Președintele american Joe Biden a avertizat vineri că Rusia va plăti un „preț sever” dacă țara va folosi arme chimice în Ucraina.

De asemenea, președintele american Joe Biden a spus că a vorbit astăzi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„I-am spus, așa cum am făcut de fiecare dată când am vorbit, că Statele Unite sunt alături de poporul Ucrainei în timp ce ei luptă cu curaj pentru a-și apăra țara”.

„Vom fi siguri că Ucraina are armament să se apere, vom trimite medicamente, alimente, vom primi cu brațele deschise refugiații ucraineni”, a mai spus președintele SUA.

Joe Biden a dat asigurări că fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat și a precizat că Alianța nu vrea să se lupte cu Rusia în Ucraina, pentru că ar însemna declanșarea celui de-al treilea război mondial.

„În timp ce Putin își continuă atacul fără milă, Statele Unite și aliații și partenerii continuă să lucreze pentru a intensifica presiunile economice asupra lui Putin și pentru a izola și mai mult Rusia pe scena globală.

Mai târziu, astăzi, împreună cu alți aliați NATO și G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, precum și Uniunea Europeană, vom anunța împreună câțiva pași noi împotriva lui Putin prin care îl vom trage și mai mult la răspundere pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei", a spus Biden.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina SUA
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close