Antena 3 CNN International News Putin, după atacurile cibernetice din SUA: "E ridicol să ne acuzi că extorcăm bani de la producători de carne de pui sau vită"

Putin, după atacurile cibernetice din SUA: "E ridicol să ne acuzi că extorcăm bani de la producători de carne de pui sau vită"

Președintele Vladimir Putin a reacționat la acuzațiile conform cărora Rusia ar fi implicată în atacurile cibernetice de tip ransomware asupra unor obiective din Statele Unite, relatează CNN.

Putin, după atacurile cibernetice din SUA: "E ridicol să ne acuzi că extorcăm bani de la producători de carne de pui sau vită"
de Adrian Iclozan    |    05 Iun 2021   •   16:17

Potrivit oficialilor americani, două atacuri recente, care au vizat conductă petrolieră operată de compania Colonial Pipeline și compania alimentară JBS, au fost executate de hackeri din Rusia.

Autoritățile din SUA au sugerat că grupurile de criminalitate cibernetică activează cu încuviințarea Kremlinului însă Vladimir Putin a respins susținerile părții americane calificându-le drept "prostii, ridicole și hilare".

Liderul rus a făcut aceste comentarii într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

"E chiar ridicol să acuzi Rusia pentru așa ceva. Cred că serviciile competente din SUA trebuie să-i identifice pe acești infractori. Sigur nu Rusia trebuie să facă asta. E hilar ca noi să ne apucăm să extorcăm bani de la o companie, nu ne încurcăm cu producători de carne de pui sau de vită", a spus el.

Dezmințirile liderului de la Kremlin vin cu mai puțin de două săptămâni înainte de întâlnirea planificată pe 16 iunie cu omologul american Joe Biden la summit-ul de la Geneva.

Atacurile hackerilor și războiul cibernetic se află pe agenda discuțiilor celor doi lideri. Printre subiectele discutate s-ar mai putea afla sancțiunile impuse Rusiei, tratamentul aplicat de autorități criticilor regimului și amenințările militare la adresa vecinilor.

Partea americană speră că întâlnirea va fi pozitivă, dar nu se așteaptă la progrese mari în relațiile bilaterale.

În schimb, liderul rus a declarat, vineri, că speră într-o ameliorare a relațiilor ruso-americane după întâlnirea de la Geneva, prima pe care cei doi o au față în față de când Joe Biden a fost învestit președinte.

JBS, cel mai mare procesator de carne al lumii, vizat de un atac cibernetic

Compania americană JBS, cel mai mare producător de carne din lume, a fost ținta unui sofisticat atac cibernetic lansat, cel mai probabil, din Rusia.

Operațiunile companiei din Australia, Canada și SUA au fost suspendate temporar din cauza atacului.

Hackerii au penetrat rețeaua informatică a companiei și au amenințat că vor cauza întreruperi ale activității sau vor șterge dosare dacă nu primesc răscumpărare.

Cazul a fost preluat de FBI.

"JBS a notificat Casa Albă că cererea de răscumpărare a venit de la o organizație criminală cu sediul probabil în Rusia.

Casa Albă discută direct cu guvernul rus despre această chestiune și transmite mesajul că statele responsabile nu adăpostesc hackeri", a declarat Karine Jean-Pierre, adjunct al secretarului de presă al Casei Albe.

×
Subiecte în articol: atacuri cibernetice
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close