Antena 3 CNN International News Cinci președinți, cinci strategii: Războiul din Afganistan

Cinci președinți, cinci strategii: Războiul din Afganistan

La aproape 20 de ani după 9/11, Statele Unite și-au retras trupele din Afganistan, iar talibanii au cucerit Kabulul, capitala orașului. Care au fost strategiile celor 5 președinți care au desenat istoria Afganistan.

Cinci președinți, cinci strategii: Războiul din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Aug 2021   •   22:16

De la Războiul Rece, la Războiul împotriva terorii, iată strategiile a 5 președinți ai Statelor Unite, ale căror eforturi nu au putut aduce victoria Americii în Afganistan.

Președintele Reagan

În 1979, Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. După ce Statele Unite au fost înfrânte în Vietnam, au decis să înarmeze în secret și să finanțeze mujahedinnii care luptau împotriva sovieticilor.

Președintele Reagan a aprobat acest program.

În 1998, sovieticii au început retragerea din Afganistan, ceea ce a însemnat o victorie pentru Statele Unite

Președintele Reagan a declarat atunci: ”După aproape 9 ani de război, curajul și determinarea poporului afgan a dus la victorie”

Odată ce sovieticii au părăsit Afganistanul în 1989, iar sprijinul internaţional pentru jihadul antisovietic, condus de SUA şi Arabia Saudită, a dispărut la scurt timp, Afghanistanul, plin de arme, nu avea un guvern sau o economie funcţională.

O mişcare de mică amploare a clericilor a fost înfiinţată pentru a proteja populaţia de banditism şi extorcările de bani care erau la ordinea zilei.

Aceşti membri ai mişcării, din vestul Kandaharului, şi-au spus talibani. Printre ei, era Osama bin Laden.

Talibanii s-au aliat cu al Qaeda și au ocupat Afganistanul.

Apoi, la 9 septembrie 2011, al Qaeda a atacat Statele Unite.

Președintele Bush

Președintele Bush le-a dat talibanilor un ultimatum: ” Închideți imediat, și permanent, orice tabără de antrenament teroristă din Afganistan, și predați toți teroriștii”

Refuzul talibanilor a pornit vânătoarea NATO împotriva liderilor al Qaeda care au fost în spatele atacului asupra turnurilor gemene.

”La ordinele mele, armata americană a început atacurile împotriva teroriștilor al Qaeda din Afganistan”, a spus Bush.

În câteva săptămâni, au ocupat țara. Dar deși invazia a gonit în 2 luni talibanii, era clar că războiul nu se încheiase. Statele Unite ataca avanposturi din toată țara.

Președintele Obama

În 2009, Președintele Obama a trimis un val de 30.000 de soldați în Afganistan pentru a cuceri punctele fierbinți ale talibanilor.

Obama: ”Aceste forțe vor rămâne în Afganistan pentru o perioadă limitată de timp, pentru a le oferi spațiu afganilor de a-și reconstrui țara, și propriul viitor”.

La 10 ani după începerea războiului din Afganistan, Statele Unite și-a atins unul dintre cele mai importante obiective în Războiul împotriva Terorii: uciderea lui Osama bin Laden, liderul al Qaeda.

Președintele Trump

Trump a adoptat o altă strategie în Afganistan: a crescut numărul de militari americani, și a lansat cea mai mare bombă non-nucleară împotriva ISIS.

Totuși, forțele talibane, la 17 ani de la începutul conflictului, stăpâneau între 60 și 70% din țară. 

În sfârșit SUA încearcă să negocieze un final politic al războiului cu talibanii. Și astfel, prin acordul de la Doha, Statele Unite s-au angajat la o retragere totală din Afganistan până la data de 1 mai 2021.

Președintele Biden

Când Președintele Biden a ajuns la Casa Albă, discuțiile dintre talibani și guvernul afgan nu ajunseseră la niciun rezultat. 

Biden, ca vicepreședinte a lui Obama, era unul din scepticii care credea că nu armata e cea care va obține victoria în Afganistan.,

Noul președinte a anunțat că SUA se va retrage din Afganistan până la 11 septembrie 2021, la 20 de ani de la prăbușirea turnurilor gemene.

”Sunt al patrulea președinte care conduce armata din Afganistan. Nu voi lăsa această responsabilitate pe umerii unui al cincilea”, a spus Biden.

Până pe 21 iulie 2021, SUA și-a retras aproape toate trupele din Afganistan, eliberând astfel drumul talibanilor, care au cucerit oraș după oraș într-o viteză amețitoare.

Talibanii au cucerit și Kabulul, pe 16 august. Afganistanul a fost îngenuncheat. Președintele Ashraf Ghani a părăsit țara.

„Vom continua să sprijinim poporul afgan. Vom face demersuri prin diplomația noastră, cu influența noastră internațională și vom acorda ajutor umanitar.

Vom continua să facem presiuni pentru a preveni violența și instabilitatea. Vom continua să ne exprimăm în favoarea drepturilor fundamentale ale poporului afgan, ale femeilor și fetelor, așa cum ne exprimăm în întreaga lume.

Am fost clar: drepturile omului trebuie să fie în centrul politicii noastre externe, nu la periferie. Dar modul de a face acest lucru nu este prin desfășurări militare nesfârșite”, a declarat Biden.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close