Antena 3 CNN International News România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, alături de Polonia și țările baltice | Care sunt consecințele

România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, alături de Polonia și țările baltice | Care sunt consecințele

România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, conform celor comunicate de ministrul de externe Bogdan Aurescu.

România a cerut activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, alături de Polonia și țările baltice | Care sunt consecințele
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2022   •   12:10

CNN notează că Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au cerut, la rândul lor, activarea Articolului 4.

Textul invocat prevede următoarele:

"Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opina uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată."

CNN arată că, potrivit site-ului NATO, consultările în baza Articolului 4 pot duce la acțiuni colective la nivelul celor 30 de membri ai Tratatului Nord-Atlantic.

Articolul 4 a fost invocat de șase ori de la formarea alianței, în 1949.

Cel mai recent s-a întâmplat în februarie 2020, când o solicitare în acest sens a fost formulată de Ankara, după ce zeci de soldați turci au fost uciși într-un atac lansat de trupele guvernamentale ale Damascului în regiunile controlate de opoziție în nordul Siriei.

Turcia a mai invocat Articolul 4 în alte patru ocazii: în 2015, pentru a informa Alianța de răspunsul turc la atentatele teroriste din țară; în 2012, de două ori, după ce un avion militar turc a fost doborât în nordul Siriei și după ce mai muți civili turci au fost uciși de bombardamentele siriene; în 2003, când a cerut NATO ajutor pentru a-și proteja populația de eventuala extindere a războiului din Irak.

În două astfel de ocazii, NATO a răspuns prin ajutor militar: a trimis baterii de rachete Patriot pentru apărarea în fața tirurilor siriene (2012) și a trimis, de asemenea, avioane de luptă și baterii de rachete în zona sudică din Turcia, de-a lungul frontierei cu Irakul (2003).

De asemenea, Polonia a invocat Articolul 4 în 2014, la precedenta intervenție militară a Rusiei în Ucraina. 

Articolul 4 nu trebuie confundat cu Articolul 5, care prevede că un atac împotriva unui membru NATO va fi considerat un atac împotriva întregii Alianțe.

×
Subiecte în articol: România Articolul 4 NATO
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close