Antena 3 CNN International News Rușii jefuiesc vehicule agricole de 5 milioane de dolari din Ucraina, doar pentru a descoperi că au fost blocate de la distanță

Rușii jefuiesc vehicule agricole de 5 milioane de dolari din Ucraina, doar pentru a descoperi că au fost blocate de la distanță

Rușii jefuiesc vehicule agricole de 5 milioane de dolari din Ucraina, doar pentru a descoperi, după o călătorie de peste 1.000 de kilometri,că niciunul dintre echipamente nu putea fi folosit. Mașinile agricole, de înaltă tehnologie, fuseseră blocate de la distanță

Rușii jefuiesc vehicule agricole de 5 milioane de dolari din Ucraina, doar pentru a descoperi că au fost blocate de la distanță
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Mai 2022   •   10:11

Trupele ruse din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la un dealer de echipamente agricole - și le-au expediat în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă.

Dar, după o călătorie de peste 1.000 de km, hoții nu au putut folosi niciunul dintre echipamente, deoarece fusese blocat de la distanță.

În ultimele câteva săptămâni, a existat un număr tot mai mare de rapoarte conform cărora trupele ruse au furat echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcție - dincolo de jefuirea pe scară largă a reședințelor.

Dar scoaterea utilajelor agricole valoroase dintr-o reprezentanță John Deere din Melitopol vorbește despre o operațiune din ce în ce mai organizată, una care folosește chiar și transportul militar rusesc ca parte a furtului.

CNN a aflat că echipamentul a fost scos de la o reprezentanță Agrotek din Melitopol, care a fost ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie. În total, este evaluat la aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele valorează 300.000 de dolari fiecare.

Procesul a început cu confiscarea a două combine, un tractor și o semănătoare. În următoarele câteva săptămâni, totul a fost eliminat: toate cele 27 de mașini agricole. Unul dintre camioanele cu platformă folosită și surprins de cameră, avea un „Z” alb pictat pe el și părea a fi un camion militar.

Sursa  a spus că există grupuri de trupe rusești care lucrează în ture: unii vin dimineața, iar alții seara.

O parte din mașini au fost duse într-un sat din apropiere, dar unele dintre ele au pornit într-o călătorie lungă pe uscat către Cecenia, la mai mult de 1.000 de km distanță. Rafinamentul utilajelor, care sunt echipate cu GPS, a făcut ca deplasarea acestora să poată fi urmărită. Ultima dată a fost urmărită până în satul Zakhan Yurt din Cecenia.

Echipamentul transportat către Cecenia, care includea combine agricole - poate fi, de asemenea, controlat de la distanță. „Când invadatorii au dus utilajele furate în Cecenia, și-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, deoarece erau blocate de la distanță”, a spus sursa.

Echipamentul pare să lâncezeze acum la o fermă de lângă Grozni. ”Chiar dacă vând mașini de recoltat pentru piese de schimb, vor câștiga niște bani”.

Alte surse din regiunea Melitopol spun că furtul de către unitățile militare ruse s-a extins și la cerealele ținute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone de recolte anual.

O sursă a declarat pentru CNN că „ocupatorii le oferă fermierilor locali să-și împartă profiturile în proporție de până la 50%. Dar fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele rusești nu pot să-și mute produsele.

Deci, forțele ruse pur și simplu iau cerealele, a spus sursa. „O fură, o duc în Crimeea și gata”.

Săptămâna trecută, primarul Melitopolului a postat un videoclip în care se vede un convoi de camioane care pleacă din Melitopol presupus încărcat cu cereale.

"Avem dovezi clare că au descărcat cereale din orașul Melitopol”, a declarat primarul pentru CNN.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina tractoare
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close