Antena 3 CNN International News Rusia continuă să aducă trupe lângă granița cu Ucraina, în ciuda avertismentelor lui Biden

Rusia continuă să aducă trupe lângă granița cu Ucraina, în ciuda avertismentelor lui Biden

Rusia a continuat să adune noi trupe lângă granița cu Ucraina în ultimele zile, în ciuda faptului că președintele Joe Biden l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să reducă tensiunile în timpul unei întâlniri virtuale de săptămâna trecută.

Rusia continuă să aducă trupe lângă granița cu Ucraina, în ciuda avertismentelor lui Biden
Sursa foto: Twitter/medium.com
de Alexandra Ionescu    |    19 Dec 2021   •   10:31

Mai multe unități militare rusești au fost trimise în zona de frontieră în ultimele zile. Oficialii americani și ucraineni au văzut, de asemenea, dovezi că Rusia a început să devieze sistemele comerciale aeriene și feroviare pentru a sprijini efortul militar, deși o activitate similară aeriană și feroviară a fost vizibilă în primăvară, în timpul ultimei consolidări militare a Rusiei, care în cele din urmă a fost retrasă.

Cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane plasează peste 50 de așa-numite „Grupuri tactice de batalion” desfășurate la granița cu Ucraina și în jurul acestora, cu încă șase în tranzit pe drum. Aceste grupuri, care pot include de obicei până la 900 de persoane fiecare, sunt unități de luptă foarte diversificate și destul de autonome, cu o combinație de trupe, artilerie, arme antitanc, unități de recunoaștere și inginerie.

BTG-urile, așa cum sunt cunoscute, au jucat un rol principal în activitatea militară rusă în Ucraina în 2014.

Administrația Biden încă vede o fereastră pentru a descuraja o invazie rusă, evaluând că Putin nu a decis încă dacă va lansa un atac. Dar un oficial de la Casa Albă a subliniat pentru CNN că „discuțiile ar fi mai productive dacă ar avea loc într-un mediu de de-escaladare, în loc de escaladare”.

Rusia a cerut garanții de securitate de la SUA și NATO, inclusiv un angajament obligatoriu că NATO nu se va extinde mai spre est și nu va permite Ucrainei să se alăture alianței militare, potrivit unui proiect  postat vineri online de Ministerul de Externe al Rusiei.

Oficialii ruși i-au prezentat adjunctului secretar de stat Karen Donfried propunerile în timp ce aceasta se afla la Moscova săptămâna aceasta, pe care Donfried a spus că le va împărtăși aliaților și partenerilor americani.

Dar, în ciuda ofertei de a facilita o întâlnire cu Rusia și NATO pentru a discuta preocupările Moscovei, Biden a semnalat că SUA nu vor face nicio concesiune nici asupra viitorului NATO, nici al Ucrainei.

„O națiune nu poate forța o altă națiune să-și schimbe granița; o națiune nu poate spune alteia să-și schimbe politica; iar națiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra”, a spus Biden lui Putin în timpul întâlnirii lor, potrivit unui oficial al Casei Albe.

„Credem că dialogul este important mai ales când vremurile sunt dificile ca acum”, a spus Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg 

„Și invitația noastră către Moscova de a se întâlni în Consiliul NATO-Rusia rămâne în picioare și suntem gata să ne așezăm. Dar nu vom face niciodată compromisuri cu privire la dreptul fiecărei națiuni suverane, precum Ucraina, de a-și alege propria cale și a principiului că este sarcina Ucrainei și a celor 30 de Aliați să decidă când Ucraina este pregătită să se alăture Alianței”.

Imaginile recente din satelit realizate de Maxar Technologies arată că Rusia a adunat trupe și echipamente la o distanță de până la 30 de mile de granița cu Ucraina. Imaginile arată o creștere între 7 septembrie și 5 decembrie a numărului de vehicule militare rusești în orașul Soloți, din sud-vestul Rusiei.

Rusia părea să înființeze un nou regiment în cadrul Diviziei a 3-a de puști cu motor, o divizie de infanterie a forțelor terestre ale Rusiei, potrivit lui Michael Kofman, directorul programului de cercetare în cadrul Programului de studii ruse de la CNA.

„Divizia a 3-a este încă în curs de înființare, la fel ca și a 144-a”, a spus Kofman. Dar el a remarcat că principala sursă a formării Rusiei poate fi văzută mai mult în mișcările armatei a 6-a a Rusiei, a 1-a la Voronezh, a 41-a în Yelnya și a armatei a 58-a și a 49-a din Crimeea.

Deputatul democrat Ruben Gallego, care tocmai s-a întors din Ucraina, a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că următorul pas de urmărit în evoluția prezenței ruse în apropierea graniței cu Ucraina este dacă vor convoca forțele de rezervă.

Rusia continuă să nege că pregătește o invazie. Dar Putin a spus că Rusia are dreptul de a-și „apăra securitatea”.

Administrația Biden încă se gândește dacă să trimită mai multe arme și echipamente către ucraineni, în urma transporturilor din ultimele două luni de rachete antitanc Javelin și unități de lansare de comandă, ambarcațiuni de patrulare clasa Island, truse de prim ajutor, radiouri securizate, electronice, echipamente medicale,  motoare, generatoare, piese de schimb, precum și arme de calibru mic și muniție.

„Pe măsură ce urmărim canale diplomatice, ne vom pregăti și pentru toate situațiile”, a spus Sullivan reporterilor la începutul acestei luni. „Așa cum facem de câteva săptămâni, inclusiv prin pregătirea unor răspunsuri specifice la escaladarea Rusiei în cazul în care acestea sunt necesare – răspunsuri specifice, robuste și clare dacă ar fi necesare”.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina trupe grania Joe Biden
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close