Antena 3 CNN International News Secătuită de război, Rusia a ajuns să importe arme din Coreea de Nord, susține SUA | "Cadou" de la Putin pentru Kim Jong-un

Secătuită de război, Rusia a ajuns să importe arme din Coreea de Nord, susține SUA | "Cadou" de la Putin pentru Kim Jong-un

Statele Unite acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Rusiei un număr semnificativ de obuze de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Secătuită de război, Rusia a ajuns să importe arme din Coreea de Nord, susține SUA | "Cadou" de la Putin pentru Kim Jong-un
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2022   •   16:43

De asemenea, Phenianul încearcă să ascundă transporturile sub aparența unor expediții de muniție în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. Africa, arată informații recent declasificate ale administrației americane și citate de CNN.

Oficialii americani estimează că transporturile secrete de armament nord-coreean, împreună cu dronele și rachetele care Rusia le-a achiziționat de la Iran sunt o dovadă suplimentară că arsenalele convenționale ale Moscovei s-au diminuat semnificativ în decursul a opt luni de război.

Informațiile publicate de CNN vin la câteva luni după ce comunitatea americană a serviciilor de informații americane a apreciat că Moscova este pe cale să achiziționeze de la Phenian milioane de rachete și proiectile de artilerie pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina.

"În septembrie, Coreea de Nord a negat public că intenționează să furnizeze muniție Rusiei. Cu toate acestea, informațiile noastre indică faptul că Phenianul alimentează în secret războiul Rusiei în Ucraina cu un număr semnificativ de obuze, în timp ce ascunde destinația reală a transporturilor de arme", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

CNN notează că oficialii americani nu au furnizat dovezi care să susțină noile acuzații.

Informațiile declasificate nu precizează câtă muniție este sau a fost livrată și nici modalitatea de plată pentru aceasta.

Cai și ponei din Rusia trimiși cu trenul în Coreea de Nord

Coreea de Nord și Rusia au reluat comerțul transfrontalier pe calea ferată.

S-a întâmplat astfel după doi ani de pauză din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID.

Primul tren de marfă care transportă 30 de cai pursânge a plecat spre punctul de frontieră ruso-nord-coreean Khasan-Tumangang, potrivit presei ruse.

Următorul transport feroviar rus către Coreea de Nord va consta în produse medicale, data acestuia nefiind precizată.

Phenianul, aliatul Moscovei la ONU

Coreea de Nord are tradiție în ceea ce privește achiziția de cai și ponei din Rusia: între 2010 și 2019 a importat 138 de astfel de animale cu o mare valoare simbolică în mitologia și cultura politică locală.

De asemenea, potrivit surselor sud-coreene, Coreea de Nord a importat grâu din Rusia în august și gaze în octombrie, în schimbul sprijinului pentru invazia Ucrainei.

Coreea de Nord a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU care condamna Moscova pentru invazia în Ucraina.

În plus, Phenianul a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei ca state independente.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close