Antena 3 CNN International News Cum se apără Rusia după atacul din Kramatorsk, în care au fost uciși cel puțin 39 de civili

Cum se apără Rusia după atacul din Kramatorsk, în care au fost uciși cel puțin 39 de civili

Ministerul rus al Apărării a difuzat o declarație în care numește atacul cu rachete de la gara din Kramatorsk drept "o provocare".

Cum se apără Rusia după atacul din Kramatorsk, în care au fost uciși cel puțin 39 de civili
Sursa foto: Twitter @NBCNews
de Adrian Iclozan    |    08 Apr 2022   •   17:24

La fel ca și în cazul crimelor de la Bucha, reprezentanții Moscovei neagă orice implicare.

"Toate declarațiile reprezentanților regimului naționalist din Kiev privind un presupus atac cu rachete al Rusiei în data de 8 aprilor la gara Kramatorsk reprezintă o provocare și nu corespund, în nicio măsură, realității (...) În data de 8 aprilie, forțele armate ruse nu au efectuat și nici nu au planificat tiruri de artilerie în Kramatorsk (...)

Subliniem că rachetele de tip Tocika-U - epava unui astfel de proiectil fiind găsită și fotografiată de martori oculari lângă stația feroviară Kramatorsk - sunt folosite doar de forțele armate ucrainene", se spune în declarația ministerului rus, citată de CNN.

CNN mai notează că forțele ucrainene dețin în arsenalele lor rachete Tocika, concepute în epoca sovietică, însă astfel de proiectile au fost folosite în trecut și de forțele ruse și de separatiștii susținuți de Moscova.

Reacția SUA și a Uniunii Europene, după masacrul de la Kramatorsk

Potrivit ultimului bilanț provizoriu, cel puțin 39 de oameni care încercau să plece cu trenul din zonă au murit după ce proiectilele au lovit gara.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a calificat drept "îngrozitor" tirul forțelor invadatoare asupra uneia dintre principalele stații feroviare folosite pentru evacuarea civililor.

Michel a notat că al cincilea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei "tocmai a fost adoptat" și a indicat că UE este pe cale să livreze mai multe arme pentru Ucraina.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul, numindu-l drept "încă o încercare de a închide rutele de salvare pentru cei care fug din calea acestui război nejustificat".

"Condamn ferm atacul fără discernământ din această dimineață efectuat de Rusia împotriva unei gări din Kramatorsk, care a ucis zeci de oameni și a lăsat mult mai mulți răniți", a scris Borrell pe contul său de Twitter.

"Atacul cu rachete din această dimineață asupra unei gări folosite pentru evacuarea civililor din Ucraina este un act josnic. Sunt îngrozită de pierderile de vieți omenești și îi voi transmite personal condoleanțe președintelui ucrainean Volodimir Zelenski", a scris, la rândul său, pe Twitter, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea urmează să se întâlnească cu Zelenski la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a deplâns "imaginile oribile și devastatoare" în urma atacului de vineri dimineața, după cum notează CNN.

Liz Truss, ministrul britanic de externe, s-a declarat "îngrozită" de noul atac al rușilor împotriva civililor ucraineni.

"Vizarea civililor este o crimă de război. Vom face ca Rusia și Putin să dea socoteală", a comentat ea.

×
Subiecte în articol: Rusia Kramatorsk
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close