Antena 3 CNN International News Peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia de la anunțul de mobilizare

Peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia de la anunțul de mobilizare

Peste 200.000 de persoane au călătorit din Rusia în Georgia, Kazahstan și UE de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat "mobilizarea parțială" imediată a cetățenilor ruși pe 21 septembrie, arată datele colective din diferite țări, conform CNN.

Peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia de la anunțul de mobilizare
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    29 Sep 2022   •   20:48

Aproximativ 100.000 de ruși au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct kazah al afacerilor interne, potrivit Kazinform, o agenție de știri de stat.

Cel puțin 53.136 de persoane au trecut granița ruso-georgiană în perioada 21-26 septembrie, arată datele publicate marți de Ministerul georgian de Interne.

Aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creștere de peste 30% față de săptămâna trecută, a anunțat marți agenția europeană de pază de frontieră și de coastă Frontex.

Aceste informații nu includ date din Mongolia și Armenia, unde au călătorit de asemenea cetățeni ruși în ultimele zile. Datele oficiale ale Rusiei nu au fost făcute publice cu privire la numărul de cetățeni ruși care au părăsit țara de la 21 septembrie.

Anunțul de mobilizare a Rusiei pentru războiul său din Ucraina a provocat proteste și un exod al cetățenilor ruși din țară, în timp ce Kremlinul a înăsprit regulile privind sustragerea de la ordinele militare. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 21 septembrie că vor fi înrolați până la 300.000 de bărbați cu experiență militară anterioară.

Numărul rușilor care fug din țară pentru a evita chemarea la datorie "depășește probabil" numărul militarilor care au invadat Ucraina în februarie, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că nu cunoaște numărul de persoane care au părăsit țara de la anunțul făcut. Media independentă rusă Novaya Gazeta Europe a citat marți o sursă din administrația prezidențială rusă care a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a raportat că 261.000 de oameni au părăsit Rusia de la anunțul mobilizării din 21 septembrie.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close