Antena 3 CNN International News Rusia și-a adunat trupele necesare pentru invazia Ucrainei și ar urma să atace cu rachete Iskander. Un nou front posibil în nord, avertizează Kievul

Rusia și-a adunat trupele necesare pentru invazia Ucrainei și ar urma să atace cu rachete Iskander. Un nou front posibil în nord, avertizează Kievul

Autoritățile din Ucraina avertizează că Rusia "aproape a finalizat" mobilizarea de trupe care ar putea fi folosite într-o ofensivă militară, alimentând temerile că Moscova ar putea lansa invazia în orice moment, relatează CNN.

Rusia și-a adunat trupele necesare pentru invazia Ucrainei și ar urma să atace cu rachete Iskander. Un nou front posibil în nord, avertizează Kievul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Ian 2022   •   10:56

Potrivit ultimei analize a serviciului de informații din Ministerul ucrainean de la Kiev, citată de CNN, Rusia a desfășurat mai mult de 127.000 de soldați în vecinătatea Ucrainei.

"Forțele de infanterie ale Federației Ruse pe direcția Ucraina numără peste 106.000 de militari. Împreună cu marina și aviația militară, acumularea forțelor ruse depășește 126.000 de soldați", se arată în documentul menționat de CNN.

Analiza ministerului ucrainean caracterizează situația drept "dificilă" și susține că Rusia "încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO".

Acțiunile Rusiei vizează, de asemenea, "să limiteze capacitățile SUA de a asigura securitatea pe continentul european".

Rușii ar urma să folosească rachete Iskander în ofensiva contra Ucrainei

Serviciul de informații ucrainean susține că Moscova și-a desfășurat în vestul țării, "în regim permanent", trupe aduse din regiunile centrale și estice.

La finele lunii decembrie și pe parcursul lunii curente, rușii au deplasat spre granița cu Ucraina rezerve de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate, elemente care, în opinia Kievului, confirmă pregătirile pentru ofensiva militară.

De asemenea, noua analiză arată că Rusia susține peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și dispune de aproximativ 3.000 de militari în teritoriul separatist. 

Până în prezent, Moscova a negat că ar avea forțe militare desfășurate în estul Ucrainei.

Kievul, în bătaia rachetelor rusești

O intervenție militară rusă ar putea utiliza rachete cu rază medie pentru a distruge obiective ucrainene vitale, estimează Kievul, menționând că Moscova a transferat la frontieră grupe tactice suplimentare dotate cu rachete Iskander.

36 de lansatoare pentru acest tip de rachete ar fi amplasate, de la mijlocul acestei luni, în apropierea teritoriului ucrainean, menționează sursa citată de CNN.

Rachetele Iskander pot atinge ținte aflate la distanțe de 500 până la 700 de kilometri, fiind capabile să amenințe Kievul de pe actualele amplasamente, se mai spune în evaluarea serviciului ucrainean de informații.

Un nou posibil front în nordul Ucrainei

Ucraina se învecinează la nord cu Belarus, unde autocrația președintelui Aleksandr Lukașenko beneficiază de sprijinul declarat al Kremlinului.

Serviciile de informații militare de la Kiev susțin că teritoriul belarus "trebuie considerat un teatru de operațiuni complet, pe care Rusia îl poate folosi pentru a-și extinde agresiunea împotriva Ucrainei".

Departamentul de Stat al SUA a subliniat, marți, aceste preocupări, arătând că prezența sporită a trupelor ruse în Belarus a crescut capacitatea militară a Moscovei de-a lungul frontierei ucrainene și a sporit temerile privind o invazie. 

"Este o creștere a capacității de atac a Rusiei. Oportunitate crescută, mai mute coridoare, un risc mai mare", a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, remarcând că trupele ruse au fost deplasate în Belarus "fără avertismente corespunzătoare".

Estimările SUA sunt că Rusia ar putea ataca Ucraina "oricând" între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie.

Foto: Lansator de rachete Iskander-M

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Iskander
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close