Antena 3 CNN International News Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean

Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean

Administrația Spațială Americană, NASA, intenționează să continue exploatarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) până la finele anului 2030.

Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Feb 2022   •   08:54

Ulterior, ISS urmează să se prăbușească într-o zonă îndepărtate a Oceanului Pacific, cunoscută drept Point Nemo, relatează CNN, citând noile informații dezvăluite de NASA în legătură cu viitorul acestui complex spațial.

Lansată în exploatare în anul 2000, Stația Spațială Internațională se află pe orbită la o altitudine de  227 de mile nautice (ceva mai mult de 420 de kilometri). La bordul său au sosit, pentru misiuni cu diverse durate, peste 200 de astronauți din 19 țări.

Potrivit NASA, rolul ISS va fi luat de platformele spațiale operate de companii private.

"Sectorul privat este capabil, din punct de vedere tehnic și financiar, să dezvolte și să exploateze destinații comerciale pe orbite joase, cu ajutorul NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim experiențele noastre cu sectorul privat, pentru a-i ajuta pe contractori să dezvolte aceste destinații spațiale sigure, fiabile și eficiente din punct de vedere financiar", a precizat Phil McAlister, director al operațiunilor comerciale în spațiu în cadrul NASA.

Potrivit acestuia, Congresul SUA a fost informat, într-un raport detaliat, în legătură cu planurile NASA de a asigura o tranziție ușoară către destinațiile spațiale comerciale, după retragerea din serviciu a ISS.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cimitirul spațial de la Point Nemo

Planul NASA prevede ieșirea ISS de pe orbită în luna ianuarie 2031.

Destinația finală pentru ISS este o zonă din Pacific situată cel mai departe de uscat și în care și-au găsit sfârșitul multe alte epave spațiale.

Numită Point Nemo după personajul cărții de ficțiune "Douăzeci de mii de leghe sub mări" a scriitorului francez Jules Verne, regiunea respectivă este situată la aproximativ 3.000 de mile de coasta estică a Noii Zeelande și la 2.000 de mile nord de continentul înghețat, Antarctica.

Se estimează că mai multe state care exploatează tehnologia spațială, între care SUA, Rusia, Japonia și țările europene, au folosit această zonă pentru prăbușirea a peste 260 de resturi spațiale începând din 1971.

Potrivit NASA, ISS va efectua manevre cu motoarele spațiale, în vederea unei reintrări în siguranță în atmosferă.

China și Rusia mizează pe propriile platforme spațiale

Până la sfârșitul existenței sale, ISS va mai servi drept destinație pentru o misiune pregătitoare către planeta Marte.

În palmaresul său de până în prezent, ISS a consemnat prima utilizare a unei imprimante 3D în spațiu, în 2014, prima secvențiere de ADN în spațiu, efectuată de astronauta Kate Rubins în 2016 și un experiment menit să producă cea de-a cincea stare a materiei, numită condensatul Bose-Einstein, în 2018.

China, ai cărei astronauți au fost excluși de multă vreme de pe ISS, a lansat anul trecut primul modul al stației sale spațiale. Stația spațială chineză, care nu este la fel de mare precum ISS, urmează să fie complet operațională până la sfârșitul acestui an.

Rusia, la rândul său, a anunțat că se va retrage din proiectul ISS în 2025 și intenționează să-și construiască propria stație spațială, ce ar putea fi lansată în 2030.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close