Antena 3 CNN International News SUA sancționează nord-coreeni și ruși care au furnizat bunuri pentru fabricarea rachetelor balistice lansate de Phenian

SUA sancționează nord-coreeni și ruși care au furnizat bunuri pentru fabricarea rachetelor balistice lansate de Phenian

Statele Unite au anunțat miercuri sancțiuni împotriva a opt persoane și entități nord-coreene și ruse pentru sprijinirea programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord, impunând pedepse după noile teste cu rachete efectuate de Phenian în ultima săptămână.

SUA sancționează nord-coreeni și ruși care au  furnizat bunuri pentru fabricarea rachetelor balistice lansate de Phenian
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Ian 2022   •   10:41

„Acțiunile de astăzi, parte a eforturilor continue ale Statelor Unite de a contracara armele de distrugere în masă și programele de rachete balistice (ale Coreei de Nord), vizează reprezentanții de peste mări care procură ilegal bunuri pentru arme”, a declarat subsecretarul al Trezoreriei pentru Terorism și Informații financiare Brian E. Nelson .

„Ultimele lansări de rachete ale Coreei de Nord sunt o dovadă suplimentară că aceasta continuă să avanseze programe interzise, ​​în ciuda apelurilor comunității internaționale la diplomație și denuclearizare”, a adăugat el.

O evaluare completă a testului de rachetă efectuat de Coreea de Nord marți continuă. Trei oficiali americani au declarat pentru CNN că a demonstrat unele capacități surprinzătoare, deși alți doi oficiali americani au spus că nu sunt surprinși de evoluție. Acei doi oficiali au citat declarația Coreei de Nord că lucrează la noi arme avansate pentru luptă  la începutul acestei luni și au lansat primul său test de rachetă hipersonică anul trecut.

Între timp, șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că testul de marți a fost mai avansat decât racheta testată de Phenian săptămâna trecută, atingând o viteză de peste 10 ori mai mare decât viteza sunetului.

Un oficial al administrației americane a spus că evaluarea actuală arată că racheta a lansat, cel mai probabil, un vehicul de alunecare, dar nu este clar cât de mult succes a avut. Un vehicul de alunecare manevrabil este atunci când capătul din față al rachetei se detașează și își poate schimba cursul.

Mai mulți oficiali au avertizat, de asemenea, că analiza este în curs de desfășurare, unul adăugând că nu este clar dacă capacitățile demonstrate în test sunt imediat relevante pentru capacitatea militară operațională a Coreei de Nord.

Proiectilul de marți a fost lansat din provincia Jangang, în apropiere de granița cu China, și a aterizat în oceanul dintre Peninsula Coreeană și Japonia, zborul său acoperind o distanță de peste 700 de kilometri și atingând o înălțime de 60 de kilometri, potrivit Coreei de Sud.

Coreea de Nord a declarat miercuri că a testat cu succes o rachetă hipersonică, devenind al treilea presupus test al unei astfel de arme de către regimul Kim Jong Un. Kim a participat la lansare, a informat presa de stat.

În ciuda lansării avansate, administrația Biden nu intenționează să contacteze Coreea de Nord înainte de alegerile sud-coreene din martie, au declarat oficialii administrației.

Testul din această săptămână are loc în timp ce căile diplomatice dintre SUA și Coreea de Nord au fost oprite de mai bine de un an. Deși administrația Biden a încercat să contacteze Coreea de Nord de câteva ori, nu a existat niciun răspuns real.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri reporterilor că politica administrației Biden față de Coreea de Nord rămâne „neschimbată” în fața recentelor lansări de rachete. Administrația încă mai crede că „singura modalitate eficientă” de a aduce pacea în Peninsula Coreeană este dialogul, a spus el.

×
Subiecte în articol: SUA Coreea de Nord racheta lansare sanctiuni
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close