Antena 3 CNN International News Telescopul spațial James Webb a finalizat cu succes instalarea parasolarului, etapă critică pentru funcționarea sa

Telescopul spațial James Webb a finalizat cu succes instalarea parasolarului, etapă critică pentru funcționarea sa

Telescopul spațial James Webb, care a fost lansat în ziua de Crăciun, a finalizat cu succes instalarea parasolarului de 21 de metri, marți. Această etapă este una critică pentru ca observatorul NASA să funcționeze corect în spațiu, iar realizarea a fost o mare ușurare pentru oamenii de știință.

Telescopul spațial James Webb a finalizat cu succes instalarea parasolarului, etapă critică pentru funcționarea sa
Sursa foto: Twitter/ DonTelescopio
de Cerasela Stafie    |    07 Ian 2022   •   15:47

”Desfășurarea parasolului lui Webb în spațiu este o piatră de hotar incredibilă, crucială pentru succesul misiunii”, a declarat Gregory L. Robinson, directorul de program al lui Webb la sediul NASA, într-un comunicat.

”Mii de piese au trebuit să lucreze cu precizie pentru ca această minune a ingineriei să se desfășoare pe deplin. Echipa a realizat o performanță îndrăzneață cu complexitatea acestei implementări – una dintre cele mai îndrăznețe întreprinderi de până acum pentru Webb,” a adăugat.

Și pentru NASA operațiunea este una dintre cele mai provocatoare desfășurate până acum.

Parasolarul masiv cu cinci straturi va proteja oglinda gigantică și instrumentele de căldura soarelui. Atât oglinda, cât și instrumentele trebuie menținute la o temperatură de -188 de grade Celsius, pentru a a putea observa universul așa cum este proiectat. Fiecare dintre cele cinci foi este subțire ca părul uman și este acoperită cu metal reflectorizant.

Când telescopul a fost lansat, parasolarul a fost pliat pentru a se potrivi în interiorul rachetei Ariane 5 care a transportat telescopul în spațiu. Procesul de opt zile de desfășurare și strângere a scutului de protecție a început pe 28 decembrie.

Aceasta a inclus desfășurarea structurii de susținere a scutului pe parcursul a mai multe zile înainte de a începe tensionarea sau strângerea fiecărui strat. Al cincilea strat al parasolarului a fost strâns și fixat la loc marți.

Oamenii de știință, încântați de reușită

În general, întregul proces, care a fost controlat de echipe de pe Pământ, a inclus mișcarea perfectă și coordonată a sute de mecanisme de eliberare, balamale, motoare de desfășurare, scripete și cabluri.

”Faza de tensionare a membranei a desfășurării parasolarului este deosebit de provocatoare, deoarece există interacțiuni complexe între structuri, mecanisme de tensionare, cabluri și membrane”, a declarat James Cooper, managerul de protecție solară Webb al NASA.

”A fost cea mai dificilă parte de testat pe teren, așa că este minunat să fie totul atât de bine astăzi,” a adăugat. Echipele au lucrat în ture de 12 ore pentru a se asigura că totul decurge fără probleme.

Cu parasolarul instalat cu succes, managerul de proiect, Bill Ochs, a spus că telescopul a depășit potențialul pentru 70% până la 75% din cele peste 300 de defecțiuni punctuale care i-ar putea perturba capacitatea de a funcționa.

”Această piatră de hotar reprezintă spiritul de pionierat al miilor de ingineri, oameni de știință și tehnicieni care și-au petrecut o parte semnificativă din carieră dezvoltării, proiectării, producerii și testării aceastei tehnologii spațiale, prima de acest fel”, a spus Jim Flynn, manager de protecție solară la Northrop Grumman, contractorul principal al NASA pentru acest proiect.

”Este prima dată când cineva încearcă vreodată să pună un telescop atât de mare în spațiu”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției de Misiune Științifică a NASA. ”Webb a necesitat nu doar o asamblare atentă, ci și implementări atente. Succesul celei mai provocatoare implementări a sa, parasolarul, este o dovadă incredibilă a ingeniozității umane și a abilităților de inginerie care îi vor permite lui Webb să-și atingă obiectivele științifice”.

Ce poate face telescopul

Telescopul are capacitatea de a privi înapoi în timp, în spectrul infraroşu al luminii, pentru a dezvălui aspecte altfel invizibile și pentru a privi mai adânc decât oricând în univers.

Webb va analiza fiecare fază a istoriei cosmice, inclusiv primele străluciri după Big Bang, care a creat universul nostru, și formarea galaxiilor, stelelor și planetelor care îl umplu astăzi. Capacitățile sale vor permite observatorului să cerceteze în interiorul atmosferelor exoplanetelor și să investigheze semnale slabe de la primele galaxii formate acum 13,5 miliarde de ani.

Ce urmează

Va dura aproximativ 29 de zile pentru ca telescopul să atingă orbita prevăzută, la un milion de mile de Pământ, și vor exista și alți pași critici pe parcurs. O altă mare provocare va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni: desfășurarea oglinzii telescopului.

Oglinda se poate extinde la 6,5 metri, o lungime mare, care îi va permite să colecteze mai multă lumină de la obiecte odată ce telescopul este în spațiu. Cu cât oglinda poate colecta mai multă lumină, cu atât telescopul poate observa mai multe detalii.

Este cea mai mare oglindă construită vreodată de NASA, dar dimensiunea ei a creat o problemă unică. Oglinda era atât de mare încât nu putea încăpea într-o rachetă. Inginerii au proiectat telescopul ca o serie de piese mobile care se pot plia în stil origami și se pot potrivi într-un spațiu de 5 metri pentru lansare.

Cele 18 segmente hexagonale acoperite cu aur ale oglinzii se desfac și se așază împreună. Se așteaptă ca toți acești pași să fie finalizați până la sfârșitul acestei săptămâni.

În cele din urmă, telescopul își va ajusta traiectoria pentru a se intra pe o orbită care ajunge dincolo de Lună, completând cele 29 de zile. Ulterior, Webb va trece printr-o perioadă de punere în funcțiune în spațiu care durează aproximativ cinci luni și jumătate, care implică răcirea, alinierea și calibrarea instrumentelor sale.

De asemenea, toate instrumentele vor trece printr-un proces de verificare pentru a vedea cum funcționează. Webb va începe să colecteze date și primele imagini mai târziu în 2022, așteptate în lunile iunie sau iulie, schimbând pentru totdeauna modul în care vedem și înțelegem universul.

 

×
Subiecte în articol: telescop spatial James Webb NASA
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close