Antena 3 CNN International News Ungaria susține că plata pentru gazul rusesc în ruble nu va încălca sancțiunile UE

Ungaria susține că plata pentru gazul rusesc în ruble nu va încălca sancțiunile UE

Ungaria a spus că plata cu ruble nu ar încălca sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Federației Ruse. Se presupune că aceasta este o problemă tehnică internă.

Ungaria susține că plata pentru gazul rusesc în ruble nu va încălca sancțiunile UE
de Alexandra Ionescu    |    09 Apr 2022   •   15:17

„Nu există o procedură unică de achiziție publică pentru achiziționarea de gaze și petrol pentru statele membre ale Uniunii Europene, prin urmare Ungaria respectă contractele încheiate cu Rusia privind gazele și petrolul. Potrivit acestor contracte, moneda pe care o plătim este o problemă tehnică. Nu încalcă nicio sancțiune", a spus Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului Ungariei.

Potrivit acestuia, economia și populația Ungariei sunt dependente în proporție de 85% de gazul rusesc. Și acum țara nu are altă soluție în ceea ce privește achiziționarea de produse energetice.

„Vedem retorică foarte puternică din diferite părți ale UE și din Ucraina că trebuie să oprim acest lucru, este imposibil”, a rezumat Kovacs.

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin a semnat un decret privind necesitatea plății pentru gazul rusesc în ruble.

Principalele țări europene au refuzat acest lucru, referindu-se la termenii contractelor.

Însă premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat disponibilitatea de a plăti gazul rusesc în ruble. După aceea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că o astfel de decizie ar fi o încălcare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia Ungaria ruble gaz sanctiuni Zoltan Kovacs
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close