Antena 3 CNN International News Uniunea Europeană avertiează China, cu prilejul noilor sancțiuni la adresa Rusiei

Uniunea Europeană avertiează China, cu prilejul noilor sancțiuni la adresa Rusiei

China are "responsabilitatea specială" de a susține pacea internațională și de a nu submina sancțiunile împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană avertiează China, cu prilejul noilor sancțiuni la adresa Rusiei
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Apr 2022   •   14:09

Comentariul a fost făcut, miercuri, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), în Parlamentul European.

Von der Leyen a spus că Uniunea Europeană i-a adresat Chinei un mesaj în care solicită Beijingului să respecte sancțiunile dispuse de blocul comunitar la adresa oficialilor, companiilor și industriilor rusești sau, măcar, să nu le ocolească și să nu le submineze.

"În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, China are o responsabilitate specială de a susține pacea și securitatea internațională", a adăugat ea, avertizând că "războiul dezlănțuit de Rusia" nu este limitat la Europa și că acest conflict va defini felul în care încălcările dreptului internațional vor fi tratate în viitor.

"China trebuie să adopte o poziție clară în această privință", a insistat ea.

Șefa Comisiei Europene a adăugat că Uniunea Europeană se așteaptă ca și restul lumii să adopte o poziție clară împotriva războiului ales de Putin.

Volodimir Zelenski răbufnește, după anunțul noilor sancțiuni: "Nu mai pot tolera!"

Într-un discurs adresat, miercuri, parlamentului Republicii Irlanda, liderul ucrainean a acuzat Occidentul de "indecizie".

"Când auzim noile retorici cu privire la sancțiuni ... Nu mai pot tolera indecizia, după tot ce au făcut trupele ruse. Încă trebuie să convingem Europa să nu permită ca petrolul rusesc să alimenteze mașinăria de război a Moscovei cu noi surse de finanțare. Singurul lucru care ne lipsește este abordarea principială a unor lideri - politici și de business - care încă se gândesc că războiul și crimele de război nu sunt la fel de oribile precum pierderile financiare",  a spus Zelenski, care s-a adresat membrilor legislativului irlandez printr-un interpret.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a arătat - pe un ton mai ponderat - că este nevoie de sancțiuni mai dure, care să acopere și gazele și țițeiul rusesc.

Noile sancțiuni prevăd excepții

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a detaliat noile sancțiuni la adresa Rusiei: 

  • interdicția importurilor de cărbune din Federația Rusă, estimate la 4 miliarde de euro pe an;
  • sancționarea suplimentară a unor bănci rusești, inclusiv VTB, a doua mare bancă din țară; 
  • interzicerea accesului navelor rusești și al navelor operate de ruși în porturile statelor din Uniunea Europeană. UE ar urma să facă, totuși, excepții în ceea ce privește transporturile esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energia;
  • interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă, care acoperă componente esențiale, precum semiconductorii.

Aceste noi măsuri vin după ce presa internațională a relatat crimele comise împotriva civililor la Bucha și în alte orașe din apropierea Kievului, în perioada în care acestea au fost sub ocupația trupelor ruse.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen China
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close