Antena 3 CNN International News 30% dintre copiii care fac COVID vor dezvolta simptome de lungă durată și afecțiuni neurologice. Vina aparține adulților

30% dintre copiii care fac COVID vor dezvolta simptome de lungă durată și afecțiuni neurologice. Vina aparține adulților

Adulții care ezită sau refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului îi expun pe copii la riscul așa-numitului COVID de lungă durată.

30% dintre copiii care fac COVID vor dezvolta simptome de lungă durată și afecțiuni neurologice. Vina aparține adulților
de Adrian Iclozan    |    14 Iul 2021   •   17:27

Avertismentul vine din SUA dar este valabil oriunde rata de vaccinare a adulților rămâne scăzută.

Dr. Peter Hotez, vaccinolog și decanul Facultății de Medicină a Bolilor Tropicale de la Colediul Medical Baylor, a spus la CNN că în condițiile unei rate scăzute a vaccinării la adulți și la persoane de cel puțin 12 ani, copiii mici vor fi cel mai afectați.

"Transmisia va continua să accelereze și cei care vor suporta consecințele, pe lângă adolescenții nevaccinați, sunt copiii mici, care depind de adulți și de adolescenți când vine vorba de încetinirea sau oprirea contaminării", a spus el.

Mai mulți adolescenți urmează să fie spitalizați, a estimat dr. Hotez, spunând că până la 30% dintre copiii infectați vor dezvolta așa-numitul COVID de lungă durată, caracterizat de persistența simptomelor la multe săptămâni sau luni de la infecție.

El a adăugat că, în prezent, cercetătorii descoperă efectele neurologice ale COVID-ului de lungă durată.

Un studiu din aprilie anul curent arată că 34% dintre supraviețuitorii infecției cu COVID au fost diagnosticați cu boli neurologice sau psihice la șase luni de la infectare.

"Ce faceți (prin ezitarea sau refuzul vaccinării) este să condamnați o întreagă generație de adolescenți la leziuni neurologice în mod absolut inutil iar pentru vaccinologi ca mine este sfâșietor și frustrant să asiste la așa ceva", a concluzionat dr. Hotez.

În 46 de state, rata cazurilor noi din ultima săptămână este cu cel puțin 10% mai mare decât în săptămâna anterioară, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

În districtul Los Angeles, cel mai populat din țară, creșterea cazurilor față de luna precedentă este de 500%, potrivit ultimelor informații ale autorităților locale.

În timp ce numărul noilor infectări crește, doar 48,1% din populația SUA este complet vaccinată.

Chiar dacă mulți resping riscurile asociate cu rata scăzută de vaccinare la copii, pe seama mortalității reduse la această categorie de vârstă, pericolul complicațiilor grave se menține.

În Mississippi, șapte copii au ajuns la Terapie Intensivă în urma infecției cu COVID iar 2 sunt ventilați artificial, potrivit autorităților sanitare ale acestui stat.

Potrivit CNN, doar un sfert dintre americanii cu vârste între 12 și 15 ani sunt complet vaccinați împotriva COVID, conform unei situații publicate marți de CDC, instituția specializată din SUA.

×
Subiecte în articol: COVID-19 lungă durată vaccinare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close