Antena 3 Life Boala care nu te lasă să stai la soare. "Poate fi confundată cu o afecţiune a pielii"

Boala care nu te lasă să stai la soare. "Poate fi confundată cu o afecţiune a pielii"

de Denisa Nedelcu    |    28 Iul 2020   •   11:08
Boala care nu te lasă să stai la soare. "Poate fi confundată cu o afecţiune a pielii"
Sursa foto: Pixabay

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre lupus. Este o afecțiune cronică și, din păcate, dacă o avem, trebuie să învățăm să trăim cu ea. Reumatologul Ionuț Badea ne spune de la ce apare, care sunt simptomele, dar și pacienții predispuși. Mare atenție, bolnav̦ii care suferă de lupus nu au voie să stea la soare.

"Lupusul este o boală cronică, sistemică autoimună, în care apar anticorpi împotriva propriilor structuri. Cele mai frecvente simptome sunt cele cutanate, erupţii pe ten sub formă de fluture, dar şi dureri şi tumefacii articulare. 

Lupusul poate fi confundat cu o afecţiune a pielii, însă asocierea cu dureri articulare ridică semne de întrebare şi ar trebui să-l determine pe medicul de familie să trimită pacientul la investigaţii speciale", a spus medicul Ionuț Badea, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Lupusul, de 10 ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi

Acestă boală cronică apare în special la femeile tinere, din grupa de vârstă 15-40 de ani şi este de 10 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. La lupus, predispoziţia genetică are un cuvânt greu de spus, iar printre factorii de risc se numără şi fumatul. De asemenea, unele produse cosmetice pot declanşa boala, dar numai la persoanele predispuse genetic. Totodată, cei care suferă de lupus nu au voie să stea la soare.

Ce este lupusul și cum se tratează

În ce priveşte prevenţia, aceasta este mai greu de făcut, având în vedere că lupusul apare pe un teren de predispoziţie genetică. "De aceea, nu se poate vorbi nici de vindecare. Dar boala se poate ţine în frâu, are perioade de remisiune şi de activitate", a precizat medicul reumatolog Ionuț Badea.
 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Ionuț Badea lupus
Parteneri
x close