Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă dacă mănânci regulat carne de pui. Rezultatele unui nou studiu i-au uimit pe cercetători

Ce se întâmplă dacă mănânci regulat carne de pui. Rezultatele unui nou studiu i-au uimit pe cercetători

R.M.
1 minut de citit Publicat la 23:30 26 Apr 2025 Modificat la 23:30 26 Apr 2025
carne de pui
Studiul sugerează că un consum regulat de carne de pui ar putea avea, totuși, unele riscuri ascunse / sursă foto: Getty Images

Consumul regulat de carne de pui ar putea fi asociat cu un risc crescut de deces timpuriu cauzat de cancere ale sistemului digestiv, arată un nou studiu realizat în Italia.

Cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie din Italia au analizat starea de sănătate a aproape 5.000 de adulți, timp de 20 de ani. 

Rezultatele, publicate în revista Nutrients, arată că persoanele care mâncau peste 300 de grame de carne de pasăre pe săptămână aveau un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer gastrointestinal și de a muri din această cauză, comparativ cu cei care consumau mai puțin de 100 de grame săptămânal.

Până acum, carnea de pui era considerată o alternativă mai sănătoasă decât cea de porc sau de vită, fiind asociată cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.

Însă această cercetare recentă sugerează că un consum regulat de carne de pui ar putea avea, totuși, unele riscuri ascunse.

Datele au fost strânse prin interviuri, chestionare alimentare, controale medicale și au fost completate cu informații din registrele regionale de sănătate.

Cercetătorii atrag totuși atenția că sunt necesare studii suplimentare. Ei nu au putut stabili dacă riscurile sunt cauzate de carnea de pui în sine sau de modul în care este gătită. De exemplu, prăjită sau pane.

De asemenea, o limitare importantă a studiului este faptul că nu a fost luată în considerare activitatea fizică a participanților, care ar putea influența riscul de boală.

×
x close