Antena 3 CNN Life Cum să alegi o ușă de intrare potrivită pentru locuință

Cum să alegi o ușă de intrare potrivită pentru locuință

Deși mulți încă mai consideră că ușa de intrare este o simplă ușă, realitatea este cu totul alta.

Cum să alegi o ușă de intrare potrivită pentru locuință
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    20 Iul 2023   •   11:34

Ușa de intrare este un element principal de siguranță într-o locuință, prin urmare, ai în vedere specificațiile ei. În rândurile de mai jos îți prezentăm principalele aspecte de care să ții cont în alegerea ușii de exterior.

Când ai nevoie să cumperi o ușă nouă de intrare

Sunt mai multe situații în care trebuie să te gândești la schimbarea ușii de intrare a locuinței pe care o deții. Fie că vorbim de o casă sau un apartament, ușa exterioară de intrare este considerată foarte importantă atât pentru utilitatea ei, cât și în ceea ce privește securitatea și eficiența termică sau fonică a locuinței. Nu în ultimul rând, ea are și un rol estetic.

Va fi nevoie să cumperi o ușă nouă de intrare mai ales când cea veche dă semne de uzură sau este deteriorată. Pe lângă vechime și probleme, un alt motiv ar fi faptul că ușa actuală nu mai este pe placul tău.

Materialul din care este fabricată ușa

Lemnul, metalul sau compozitul sunt printre cele mai căutate materiale pentru o ușă de exterior.

Ușa de intrare fabricată din lemn rămâne o alegere estetică deosebită, mai ales dacă designul casei este unul rustic sau tradițional. Îți recomandăm să te orientezi către o ușă din lemn masiv, pentru a te bucura de calitate și rezistență. Față de celelalte tipuri de uși, ai în vedere îngrijirea ei conform producătorului.

Cele mai apreciate uși sunt în continuare cele din metal dur, așa cum este oțelul securizat. Cum majoritatea persoanelor caută uși durabile, aceste uși devin ideale pentru multe dintre locuințe, în special apartamente. Au un aspect modern și inspiră îndeajuns de multă siguranță.

În ultimii ani, la modă sunt și ușile fabricate din compozit. Ele de obicei prezintă un cadru rezistent din oțel, un miez din lemn și un finisaj de acoperire din plastic pentru protecție la zgârieturi. Poate fi cea mai bună alegere și pentru locuința ta.

Sistemele de siguranță ale ușii de intrare

La o ușă de exterior, pe lângă materialul din care este fabricată, mai contează foarte mult și calitatea feroneriei. Fiind expusă la utilizare zilnică, feroneria ușii trebuie să fie rezistentă la deschideri și închideri frecvente. În acest mod, poți evita surprizele neplăcute, precum ruperea mânerului ușii.

Pe lângă numărul de puncte de închidere pe care ușa de exterior le are, interesează-te de avantajele pe care ți le poate oferi o yala inteligenta. Ține cont de faptul că butucul unei uși contribuie decisiv la rezistența la efracție.

Mai ia în calcul profilele de etanșare pentru o bună izolație termică și fonică, precum și pragul ușii. Pentru aspect, curățare facilă și evitarea apariției ruginii, profilul poate fi din inox.

Culoarea și designul ușii exterioare

Am menționat încă de la început că ușa de exterior are și un rol estetic. Prin urmare, ține cont atât de culoare, cât și de design.

Oferta ușilor de exterior este diversificată și, cel mai probabil, te vei pierde și tu în detalii și, ulterior, indecizii. Sfaturile ar fi următoarele:

  • Nu te axa pe o culoare care nu-ți place, doar din simplul motiv că este o culoare clasică sau neutră, așa cum sunt nuanțele de maro sau vișiniu. Altfel, poți alege o ușă de exterior gri antracit, albă sau în culori îndrăznețe, precum roșu sau galben.

  • Caută un design apropiat de stilul locuinței tale. Ușile de exterior pot avea linii minimaliste (simple), forme încărcate, diverse inserții sau vitralii. Dacă cele minimaliste sunt ușor de adaptat locuințelor, ușile vitrate se potrivesc mai mult vilelor și caselor de vacanță.

Garanția oferită de producător

În situația în care consideri că garanția standard de 2 ani este prea mică pentru o ușă de exterior, te poți orienta către branduri de uși apreciate pentru calitate, care oferă o garanție de 5 ani sau chiar mai mult. Ai în vedere aspectele pentru care se acordă garanție produsului, prin citirea condițiilor de garanție.

În concluzie, dincolo de utilitate și estetică, o ușă de intrare este importantă pentru securitatea și izolația locuinței. În funcție de bugetul disponibil, cu siguranță vei găsi și tu un model potrivit.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close