Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă în corpul nostru, de fapt, când mâncăm grăsimi. Dr. Mihaela Bilic: "Nu putem avea decât beneficii"

Ce se întâmplă în corpul nostru, de fapt, când mâncăm grăsimi. Dr. Mihaela Bilic: "Nu putem avea decât beneficii"

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că alimentaţia influenţează comportamentul, astfel că hrana joacă un rol esenţial. Cel puţin aşa susţin specialiştii în neuroştiinţe.

Ce se întâmplă în corpul nostru, de fapt, când mâncăm grăsimi. Dr. Mihaela Bilic: "Nu putem avea decât beneficii"
Sursa foto: Mihaela Bilic/Facebook
de Milena Niță    |    22 Noi 2020   •   08:40

Specialistul spune că este important să mâncăm grăsimi, însă și tipul de grăsimi pe care le consumăm contează, E vorba de grăsimi bune, omega 3. Ea mai adaugă că pe lângă sănătatea și forma fizică, și comportamentul din viața de zi cu zi este influențat de alimentație.

În plus, zahărul nu hrănește mintea, aşacum se spune, ci doar o anesteziază. "Hrana" vine de la proteinele și grăsimea din alimente.

"Alimentația ne influențează comportamentul?alimen

Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Să știe că din creierul uman, dacă dăm la o parte apa, rămâne o structură formată preponderent din grăsime (peste 90%). 

Mihaela Bilic: NU zahărul ne hrănește mintea, ci doar o anesteziază

Nu doar compoziția lui, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.

Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. 

Dr. Bilic: Fără grăsimi bune, stăm în umbră

Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii - cu alte cuvinte suntem "șterși"... simpli spectatori ai existenței noastre. Poate măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional am putea fi determinați să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in. 

Atenție însă, Omega 3 cu eficiență crescută pentru organism îl putem lua doar din produsele de origine animală, adică tot peștele gras e de bază!

Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide - în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, Neuroștiința ne confirma acest aspect. 

Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere.

Consumul mare de zahăr ne face agresivi

La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul mai mult pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în "apărători ai dreptății".

Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur, nu putem avea decât beneficii dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3.

Dar recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă, chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară", a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

×
Subiecte în articol: mihaela bilic grasimi comportament
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close