Antena 3 CNN Life Oameni 1 MILIARD de oameni au fost salvaţi de la MOARTE datorită lui. Povestea incredibilă a lui Norman Borlaug

1 MILIARD de oameni au fost salvaţi de la MOARTE datorită lui. Povestea incredibilă a lui Norman Borlaug

1 MILIARD de oameni au fost salvaţi de la MOARTE datorită lui. Povestea incredibilă a lui Norman Borlaug
de O.P.    |    13 Mai 2013   •   12:17

Recent populaţia planetei a atins cifra de 7 miliarde de locuitori, iar numărul oamenilor va creşte de la un an la altul. Hrana, apa, resursele naturale regenerabile vor mai ajunge pentru a satisface nevoile întregii omeniri?

Norman Borlaug a fost probabil unul din cei mai mari agronomi din lume. El a început să fie cunoscut în momentul în care s-a gândit cum poate să îmbunătăţească producţia de cereale în Mexic.

Vreme de 20 de ani a reuşit să scoată o varietate de grâu care să reziste în faţa dăunătorilor, iar în acest fel să sporească producţia la hectar într-un mod spectaculos.



Prin încrucişarea mai multor soiuri de grâu, Borlaug a reuşit să producă o varietate "pitică", ce este capabilă să ofere mai multe seminţe fără a se culca la pământ sub greutatea spicelor.

Dacă în 1943 Mexicul importa jumătate din cerealele folosite, în 1956 a devenit autosuficient, iar din 1963 a devenit exportator. În 1961, Borlaug s-a mutat împreună cu familia în India, care la momentul respectiv era în pragul foametei.

Ca urmare a muncii lui Borlaug, între 1965 şi 1970 producţia de grâu a Indiei şi a Pakistanului aproape s-a dublat, iar cea de orez a crescut şi ea în mod considerabil, fermele de subzistenţă de orez fiind înlocuite cu tehnici moderne. Borlaug a reuşit aceste lucruri în ciuda izbucnirii războiului dintre India şi Pakistan, de multe ori muncind chiar la marginea liniilor frontului! În 1968, anul în care India a avut o producţie agricolă record, Ehrlich publica best-seller-ul Population Bomb, în care prezicea, printre altele, dezastrul iminent al Indiei şi faptul că India nu va putea să se hrănească singură niciodată!



Revoluţia Verde iniţiată de Borlaug s-a extins apoi şi în alte zone ale lumii, iar datorită acestor noi tehnici agricole producţia mondială la hectar s-a triplat în ultimii 50 de ani, în timp ce populaţia a crescut numai puţin mai mult de două ori. Iar în ţările dezvoltate producţia a crescut de peste şapte ori.

Eforturile de a implementa aceleaşi reforme şi în Africa au avut un succes limitat, din cauza absenţei aproape totale a infrastructurii, dar, chiar şi aşa, în unele zone fermele mici de familie şi-au dublat sau triplat producţia la hectar. În prezent, eforturile de a aduce Revoluţia Verde şi în Africa sunt susţinute de Rockefeller Foundation (care l-a susţinut financiar pe Borlaug de-a lungul întregii sale cariere), de industralistul japonez Ryoichi Sasakawa şi de Bill & Melinda Gates Foundation.

Povestea extraordinară a lui Norman Borlaug, un om care pur şi simplu şi-a făcut treaba şi, în consecinţă, a reuşit să salveze de la moarte şi de la mizerie mai mulţi oameni decât a reuşit oricine altcineva în istoria lumii, ne arată cealaltă faţetă a lucrurilor. Şi poate că putem învăţa nu numai din tragedie, ci şi din exemple înălţătoare de acest fel, scrie revista22.ro.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close