Antena 3 CNN Life Oameni Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală complet secţionată într-un accident de motocicletă, a reuşit să meargă din nou

Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală complet secţionată într-un accident de motocicletă, a reuşit să meargă din nou

Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală complet secţionată, a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elveţieni. Este pentru prima dată când o persoană căreia i-a fost tăiată complet măduva spinării a reuşit să meargă liber.

Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală complet secţionată într-un accident de motocicletă, a reuşit să meargă din nou
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Rolf Vennenbernd
de Mia Lungu    |    08 Feb 2022   •   08:37

Michel Roccati a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă în urmă cu cinci ani. Măduva spinării i-a fost complet secţionată şi nu își mai simțea deloc picioarele. Acum, însă, poate merge din nou, datorită unui implant electric care i-a fost ataşat chirurgical la coloana vertebrală, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Cercetătorii subliniază că nu este un leac pentru leziunile coloanei vertebrale şi că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi folosită în viaţa de zi cu zi, dar o salută totuşi ca fiind un pas important pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Nervii din măduva spinării trimit semnale de la creier la picioare. Unii oameni sunt paralizaţi atunci când nervii sunt afectaţi în urma unei leziuni. În cazul lui Michel, nu există niciun semnal către picioare, deoarece măduva spinării este complet secţionată. Dar implantul trimite semnale direct la picioare, permiţându-i să meargă, dar numai atunci când implantul este pornit.

"Mă ridic în picioare, merg pe unde vreau, pot urca scările - este aproape o viaţă normală", spune Michel.

Nu doar tehnologia a fost cea care a dus la recuperarea lui Michel. Tânărul italian are o ambiţie de oţel. A spus că, din momentul accidentului său, a fost hotărât să facă cât mai multe progrese.

"Obişnuiam să boxez, să alerg şi să fac antrenamente de fitness în sala de sport. Dar, după accident, nu am mai putut face lucrurile pe care îmi plăcea să le fac, dar nu m-am lăsat doborât. Nu mi-am oprit niciodată reabilitarea. Am vrut să rezolv această problemă".

"Le vom da capacitatea de a sta în picioare, de a face câţiva paşi. Nu este suficient, dar este o îmbunătăţire semnificativă"

Viteza de recuperare a lui Michel l-a uimit pe neurochirurgul care a introdus implantul şi a ataşat cu pricepere electrozii la fibrele nervoase individuale, profesorul Jocelyne Bloch de la Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation - LNTM.

"Am fost extrem de surprinsă", a spus aceasta. "Michel este absolut incredibil. El ar trebui să fie capabil să folosească această tehnologie pentru a progresa şi a fi din ce în ce mai bun".

Până în prezent, nouă persoane au primit acest implant şi şi-au recăpătat capacitatea de a merge. Niciuna dintre ele nu îl foloseşte pentru a se ajuta să meargă în viaţa de zi cu zi, pentru că este prea complicat în acest stadiu. În schimb, ei îl folosesc pentru a exersa mersul, ceea ce le antrenează muşchii, le îmbunătăţeşte sănătatea şi, adesea, le redă puţin din mişcare.

"Acesta nu este un remediu pentru leziunile măduvei spinării. Dar este un pas esenţial pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. Vom împuternici oamenii. Le vom da capacitatea de a sta în picioare, de a face câţiva paşi. Nu este suficient, dar este o îmbunătăţire semnificativă".

Un tratament ar necesita regenerarea măduvei spinării, eventual cu ajutorul terapiilor cu celule stem, care se află încă într-un stadiu foarte incipient al cercetării. Profesorul Courtine crede că tehnologia implantului său ar putea fi folosită împreună cu tratamentele de regenerare a nervilor, odată ce acestea vor fi gata.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close