Antena 3 CNN Life Oameni "Este lipsă de onestitate să crezi în ceva doar pentru că ai impresia că îţi este folositor". Cel mai cunoscut logician al secolului XX, despre religie

"Este lipsă de onestitate să crezi în ceva doar pentru că ai impresia că îţi este folositor". Cel mai cunoscut logician al secolului XX, despre religie

"Este lipsă de onestitate să crezi în ceva doar pentru că ai impresia că îţi este folositor". Cel mai cunoscut logician al secolului XX, despre religie
Sursa foto: Foto:lowbrowsophisticate.com
06 Noi 2012   •   10:48
Bertrand Russell, filosof şi matematician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură şi unul dintre cei mai importanţi logicieni ai secolului XX, vorbeşte într-o înregistrare din 1959 despre unul dintre cele mai delicate subiecte ale omenirii: religia.

Întrebat de ce nu este creştin, Russel răspunde: “ Pentru că nu am descoperit nici o dovadă a vreuneia dintre dogmele creştine. Am studiat toate argumentele referitoare la existenţa lui Dumnezeu şi nici unul dintre ele nu mi s-a părut a fi valid din punct de vedere logic."

Credeţi că există un motiv practic în spatele religiei?

Bertrand Russell: Nu poate exista un motiv practic care să te facă să crezi ceea ce nu este adevărat. Un lucru fie este adevărat, fie nu este adevărat. Dacă este adevărat, ar trebui să-l crezi. Dacă nu e adevărat, atunci ar trebui să nu-l crezi. Şi dacă nu poţi afla dacă un lucru este adevărat sau nu, trebuie să suspenzi judecata. Mi se pare o lipsă fundamentală de onestitate şi integritate intelectuală să crezi în ceva pentru că ai impresia că îţi este folositor, nu pentru că crezi că este adevărat.

Ce credeţi despre oamenii care consideră că religia îi ajută să-şi pună ordine în viaţă, îi ajută să-şi trăiască viaţa după un set de reguli stricte despre ce este bine şi ce este rău?

Bertrand Russell:Toate aceste reguli sunt în general greşite. Mulţi dintre ei fac mai mult rău decât bine. Probabil găsesc o moralitate raţională pe baza căreia trăiesc.

Este posibil ca unele persoane să nu fie suficient de puternice încât să-şi poată impună propria etică şi să aibă nevoie de reguli impuse din exterior?

Bertrand Russell: Nu cred că e aşa. Ceea ce îţi este impus din exterior nu are nici o valoare, nu se pune la socoteală.

Aţi fost crescut ca şi creştin. Când aţi decis că nu vreţi să fiţi creştin?

Bertrand Russell: Nu am decis niciodată că nu vreau să fiu creştin. Între vârstele de 15 şi 18 ani, mi-am petrecut tot timpul liber gândindu-mă la dogmele creştine şi am încercat să aflu dacă există un motiv care să mă facă să cred în ele. Până la 18 ani, am exclus chiar şi ultima dogmă.

Credeţi că acest lucru v-a făcut mai puternic?

Bertrand Russell: Nu ştiu... Nu cred nici că m-a făcut mai puternic, nici mai slab. Am căutat întotdeauna cunoaşterea.

Pe măsură ce vă apropiaţi de finalul vieţii, vă e teamă de viaţa de după moarte sau credeţi că există ceva după moarte?
 
Bertrand Russell: Nu cred că există viaţă după moarte. Toate aceste lucruri sunt aiureli.

Ce credeţi despre ateii sau agnosticii care se convertesc la creştinism chiar înainte să moară?

Bertrand Russell: Aceste lucruri nu se întâmplă atât de des precum oamenii religioşi cred.

Foto: "Marea problemă a omenirii este că fanaticii şi proştii sunt mereu siguri pe ei, în timp ce oamenii înţelepţi sunt plini de îndoieli" - Bertrand Russel


 




 

 

 

 

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close