Antena 3 CNN Life Oameni Fotografia prinţesei care încă îi bântuie pe ruşi. Biserica a numit-o "Sfântă" la opt decenii după asasinarea ei

Fotografia prinţesei care încă îi bântuie pe ruşi. Biserica a numit-o "Sfântă" la opt decenii după asasinarea ei

Fotografia prinţesei care încă îi bântuie pe ruşi. Biserica a numit-o "Sfântă" la opt decenii după asasinarea ei
de O.P.    |    13 Iun 2012   •   13:20

Fiecare popor are în trecutul său momente pe care ar fi vrut să le şteargă din istorie. Iar ruşii nu fac excepţie de la regulă. În timpul revoluţiei din 1917, poporul răsculat a decis arestarea familiei împăratului Nicolae al II-lea la reşedinţa lor de la Ţarskoe Selo, iar apoi a urmat un asasinat mişeleşte pe care ruşii îl regretă.

Însă ne vom opri privirea asupra unui membru al familiei regale, şi anume asupra prinţesei Tatiana Nicolaevna Romanova.
Ca și ceilalți copii Romanov, Tatiana a fost crescută cu austeritate. Ea și surorile ei dormeau în paturi de campanie, fără perne, făceau baie cu apă rece dimineața și în cazul în care aveau momente libere, trebuiau să se ocupe cu brodatul și cu tricotatul.



Munca lor artizanală a fost dăruită soldaților sau vândută la bazaruri de caritate. Tatiana și sora sa mai mare, Olga, erau cunoscute în casă sub numele de "Marea pereche" în timp ce surorilor mai mici, Maria și Anastasia li se spunea "Mica pereche".

Potrivit unei însemnări într-un jurnal din 29 mai 1897 a unui văr îndepărtat al tatălui ei, Marele Duce Constantin Constantinovici al Rusiei, Marea Ducesă a primit numele "Tatiana" ca omagiu al eroinei lui Pușkin din romanul în versuri Eugene Onegin. Tatălui ei i-a plăcut ideea de a avea fiice cu numele Olga sau Tatiana, ca surorile din faimosul poem.



În aprilie 1918 bolșevicii i-au mutat pe Nicolae, Alexandra și Maria la Ekaterinburg. Restul copiilor au rămas la Tobolsk din cauza lui Alexei, care a suferit o altă criză de hemofilie și nu a putut fi mutat. Tatiana a fost cea care și-a convins mama "să înceteze să se mai chinuiască" și să ia decizia de a-și urma soțul. Alexandra a decis să o lase pe Tatina să aibă grijă de Alexei.

În noaptea de 16 iulie, familia a fost trezită și li s-a spus membrilor ei să coboare la demisolul casei deoarece existau tulburări în orașul de la mare și trebuie să fie mutați pentru siguranța lor. Familia a ieșit din camerele lor cărând perne, saci și alte lucruri pentru confortul Alexandrei și a lui Alexei. Iakov Iurovski, șeful detașamenului, care era fotograf profesionist, a regizat familia pentru câteva poziții foto. Alexandra, care a solicitat scaune pentru ea și Alexei s-a așezat la stânga fiului ei.



Țarul stătea în spatele lui Alexei, dr. Botkin stătea la dreapta țarului, Tatiana și surorile sale stăteau în spatele Alexandrei împreună cu servitorii. La un moment dat Alexandra a șoptit fetelor ceva în engleză încălcând regula de a vorbi numai în rusă. Iurovski le-a citit sentința de execuție. Tatiana și familia ei au avut timp doar pentru câteva sunete incoerente înainte ca echipa morții sub comanda lui Iurovski să tragă. Erau primele ore ale zilei de 17 iulie 1918.




×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close