Antena 3 CNN Life Oameni „Perfecţiunea nu are de a face cu arta”. Se împlinesc 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Urmăreşte un interviu de excepţie cu poetul

„Perfecţiunea nu are de a face cu arta”. Se împlinesc 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Urmăreşte un interviu de excepţie cu poetul

„Perfecţiunea nu are de a face cu arta”. Se împlinesc 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Urmăreşte un interviu de excepţie cu poetul
Sursa foto: Foto: icr.ro
27 Mar 2013   •   20:45

O serie de manifestări culturale dedicate împlinirii a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu (31 martie 1933, Ploieşti - 13 decembrie 1983, Bucureşti) vor avea loc, simultan, la sediile mai multor institute culturale române. Vor fi organizate recitaluri de poezie, expoziţii şi proiecţii inspirate din viaţa şi opera poetului.

Vineri, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei omagiale "80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu", care va fi deschisă publicului până pe 12 aprilie. Accesul publicului la evenimentul organizat la sediul ICR este liber.

VEZI PROGRAMUL COMPLET


De asemenea, vor fi organizate evenimente care vor rememora biografia poetului şi vor aduce în discuţie opera sa, atât la Bucureşti, cât şi în ţară - la Ploieşti, Timişoara, Satu Mare, Bistriţa, Braşov, Iaşi, Brăila.

Institutul Cultural Român organizează şi o acţiune sincronizată, la nivelul întregii reţele de institute, pentru promovarea poetului Nichita Stănescu. Expoziţii de fotografie şi poezie (cuprinzând lucrări ale poetului traduse în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, turcă, maghiară, portugheză, suedeză, polonă, italiană, ebraică) sunt organizate în reţeaua institutelor din străinătate, în perioada 27 martie - 27 aprilie.

Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari scriitori români

Nichita Stănescu, pe numele complet Nichita Hristea Stănescu, s-a născut pe 31 martie 1933 la Ploieşti. A fost poet, scriitor şi eseist şi a fost ales postmortem membru al Academiei Române.

Considerat atât de critica literară, cât şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea "dumnezeiesc de frumoasă", Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal poeziei moderniste sau neomodernismului românesc din anii 1960-1970.

Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

Nichita Stănescu a fost laureat al premiului Herder, o prestigioasă distincţie culturală internaţională.

"Perfecţiunea nu are de a face cu arta. După ce faci un cub perfect, trebuie să-i zdrobeşti un colţ, ca să se mire toţi de ce nu e perfect acel cub. Ce perfect ar fi el dacă nu ar avea zdrobit un colţ! Căci dacă el ar fi perfect, nimeni nu l-ar băga în seamă" - Nichita Stănescu

Urmăriţi un interviu de excepţie cu Nichita Stănescu:



 


 

×
Subiecte în articol: Institutul Cultural Roman
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close